Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj 'ranko marinković'

Danas ćemo otkriti autore najboljih kratkih priča

Žiri natječaja 'Ranko Marinković' za najbolju kratku priču Večernjeg lista
Robert Anic/PIXSELL
20.11.2023.
u 09:27

Uz selektora Tomislava Sabljaka, žiri čine Helena Sablić Tomić, Seid Serdarević, Milena Zajović i Maja Car

U okviru 57. natječaja "Ranko Marinković" za najbolju kratku priču Večernjeg lista koji je trajao od 21. svibnja 2022. do 6. svibnja 2023., od čak 620 prijavljenih priča u subotnjem magazinu Obzor objavljeno je njih pedeset, po izboru selektora Tomislava Sabljaka.

– Moj izbor ovisi o narativnim sposobnostima i osobitosti pojedinih priča. Sjećam se misli jednog angloameričkog kritičara koji je, pišući o short storyju, napisao da je uživao u kratkoj priči kao da je pročitao roman od stotinu stranica, ali užitak kratke priče trajao je kratko. Autori priča koje sam izabrao koncentrirani su na primarni događaj, izbacuju se opisi i digresije te fabula. Priče su prožete dramskom tenzijom i paradoksalnim obrtima. Ništa u njima nije slučajno. Ne radi se uvijek o kratkoći koliko o sažetosti kao principu njezine oblikovnosti i strukture – rekao je profesor Sabljak, pokretač i dobri duh Večernjakova natječaja.

Žiri koji su uz selektora Sabljaka činili književna teoretičarka Helena Sablić Tomić kao predsjednica žirija te izdavač Seid Serdarević, novinarka i kritičarka Večernjeg lista Maja Car i urednica Kulture u Večernjem listu Milena Zajović kao članovi žirija, odabrao je pobjednike koji će biti proglašeni danas, u zagrebačkoj galeriji Kranjčar.

Ovim se nastavlja slavna povijest kratke priče Večernjeg lista, koja u kontinuitetu traje od 1964. godine. Podsjetimo, upravo je Večernji list u našu književnost uveo žanr kratke priče jer tada u cijeloj bivšoj državi nisu postojali autori koji su pisali priče koje stanu na stranicu novina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije