Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu "Kristalni otmičari"

Česi financiraju posljednji film Dušana Vukotića u režiji i produkciji Arsena Antona Ostojića

29.06.2020.
u 12:00

Film u produkciji Filmosaurus Rex-a iz Zagreba i Alkay Animation Prague iz Češke i u režiji Arsena Antona Ostojića dobio je od Češkog državnog fonda za kinematografiju iznos od 14.000.000,00 čeških kruna (oko 530.000 Eura) za realizaciju

Dječji dugometražni animirani filmski projekt "Kristalni otmičari", prema ideji našeg doajena hrvatske animacije Dušana Vukotića, i prema scenariju Dušana Vukotića, Aleksandra Žiljka i Arsena Antona Ostojića, u produkciji Filmosaurus Rex-a iz Zagreba i Alkay Animation Prague iz Češke i u režiji Arsena Antona Ostojića dobio je od Češkog državnog fonda za kinematografiju iznos od 14.000.000,00 čeških kruna (oko 530.000 Eura) za realizaciju. 

Riječ je o najvećem iznosu koji je na ovom proljetnom roku Češki državni fond za kinematografiju dodijelio nekom animiranom filmu, uključujući i sve češke dugometražne animirane projekte koji su se prijavili.

"Kristalni otmičari" su do sada dobili sredstva HAVC-a za razvoj projekta, sredstva Češkog državnog fonda za kinematografiju za razvoj projekta, kao i sredstva Creative Europe - MEDIA za razvoj projekta. Glavni dizajner likova je Stjepan Mihaljević iz Zagreba, a dramaturg filma je Martin Daniel iz Los Angelesa. Glazbu za trominutni teaser filma skladao je Mate Matišić.

U ovom dječjem filmu, koji se događa u budućnosti, na udaljeni novonaseljeni planet stižu djevojčica Rea i njen otac koji je dobio posao u postrojenju za preradu otpada. Rea se odmah sprijatelji s dječakom Andijem, dok otac shvaća da postrojenje neodgovorno zagađuje podzemlje. U podzemlju, bez znanja ljudi, žive dobroćudna bića slična dinosaurima. No, jednog od njih napadne čudovište-mutant dok mladunac Burgi stjecajem okolnosti završi na površini planeta. Rea i Andi pronalaze slatkog, malog Burgija, ali njega zapazi i pohlepni mađioničar Excelsior i ukrade ga. Djeca pokušavaju spasiti Burgija dok ga drugi ljudi ne otkriju.

- Iznimno mi je drago da je Češki državni fond za kinematografiju prepoznao kvalitete ovog projekta, a posebno mi je drago zbog našeg velikana, pokojnog Dušana Vukotića, koji je prije 25 godina pokušao realizirati ovaj projekt i to baš u suradnji sa Česima, sa studijem Barandovo s kojim je imao dobro iskustvo tijekom rada na filmu "Gosti iz Galaksije". Ova odluka Češkog fonda je i nedvojbeno priznanje Vukotićevom stvaralaštvu.  Divno je što nakon toliko vremena od njegove smrti njegova ideja ostaje i dalje živjeti i što će, nadam se, biti u prilici da je publika vidi. Pred nama je još dug proces; predviđam da će mojim suradnicima i meni trebati oko pet godina da završimo ovaj kompleksni, ali i vrlo zanimljivi projekt - kaže producenta i redatelja filma Arsen Anton Ostojić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije