Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cédric Andrieux

Cédric Andrieux: Jerome Bel promijenio je moj stav o plesu

'cedric2_nnn_kul_060313'
''
06.03.2013.
u 18:51

Neposredno prije nastupa u ZKM-u, francuski plesač govori o predstavi koja nosi njegovo ime

U sklopu \"Queer Zagreb sezone\" u petak se u Zagrebačkom kazalištu mladih održava plesna predstava \"Cédric Andrieux\" u kojoj istoimeni plesač izvodi koreografiju proslavljenog Jérômea Bela. S autorima predstave uz slobodan ulaz možete razgovarati u Zagrebačkom plesnom centru u četvrtak u 18 sati, a Večernji se s Cédricom već čuo neposredno prije njegova dolaska u Zagreb.

Pariški skok s litice

– Prva izvedba bila je u Theatre de la Ville, velikom novouređenom kazalištu u Parizu. To je mjesto posebno poznato po zahtjevnoj i okrutnoj publici, zbog čega sam osjećao nelagodu iako inače nisam sklon tremi. Ali znao sam da je to litica s koje moram skočiti – prisjetio se plesač čiji je \"skok\" na koncu prošao bezbolno, a izvedba je zaradila iznimno pozitivne kritike u velikim europskim novinama poput Guardiana.

Predstava \"Cédric Andrieux\" kronika je njegove plesačke karijere, jedna u nizu biografskih vinjeta koje je Jérôme Bel napravio za pojedine plesače.

– Izvedba je konstruirana oko prijelomnih točaka u mojoj karijeri, bilo da se radilo o suradnjama s, primjerice, Merceom Cunninghamom ili samostalnim projektima. U njoj se, naravno, referiram i na svoju suradnju s Jérômeom koja je obilježila ovu fazu moje karijere – objasnio nam je Cédric koji je Bela upoznao slučajno, a danas smatra da je upravo slučaj odredio većinu najvećih pomaka u njegovu životu. Pitamo ga kako je izgledao rad s poznatim koreografom, a plesač spremno odgovara:

Jasno određen cilj

– Rigorozno. To je prva riječ koja mi pada na pamet kad spomenete Jérômea. Vrlo je jasan kad je riječ o onome što želi i ne želi u projektu, zna kamo želi dospjeti i što stoji iza te odluke čak i kad oblik ili format još nisu definirani. Rad s njim imao je ogroman utjecaj na to kako kao plesač promišljam ples, ali i umjetnost općenito. Radeći dvije godine na ovom solu, satima razgovarajući, pokušavajući objasniti misli i osjećaje koji su me obuzimali, u svojoj sam introspekciji, a potom i izvedbi, otišao još dalje nego inače – zaključio je naš sugovornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije