Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt "Godišnja doba" Mateja Meštrovića

CD s Vivaldijem u balkanskom ritmu uskoro izlazi u Americi

06.02.2017., Zagreb - U Muzeju suvremene umjetnosti pijanisti Matej Mestrovic, Matija Dedic i Hakan Ali Toker snimaju obradu Vivaldijevih Godisnjih doba za CD koji ce biti objavljen u SAD-u.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/8
11.02.2017.
u 13:34

Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker snimili su ovih dana u MSU materijal koji će objaviti Parma Recordings, a distribuirati Naxos

Tri su dana ovog tjedna tutnjali klaviri u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Tri klavira i trojica sjajnih pijanista, bez publike, samo za mikrofone.

Publika će rezultat moći čuti za nekoliko mjeseci na CD-u u izdanju prestižne američke tvrtke Parma Recordings koji će širom svijeta biti distribuiran u mreži i s etiketom Naxosa. Mateja Meštrovića i Matiju Dedića više ne treba predstavljati, a u Meštrovićevu aranžersko-autorskom projektu, Vivaldijevim Godišnjim dobima za tri klavira, dvojici hrvatskih pijanista pridružio se i turski kolega Hakan Ali Toker. Svojim pijanističkim eskapadama oduševili su ljetos publiku ispred Kneževa dvora u Dubrovniku.

Romski i jazz utjecaj

Četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta Meštrović nije samo transkribirao za tri klavira, već je barokna remek-djela propustio kroz filtere raznih boja i ritmova, balkanskih, romskih, jazzerskih. Partitura tu i tamo dopušta pokoju improvizaciju, a uz to svaki od pijanista ima svoj veliki pijanistički i autorski solo. Meštrović i Toker sami sviraju svoje obrade po jednog stavka “Ljeta”, dok je Dediću pripao nježni polagani stavak “Zime”.

Meštrović je s ovim projektom odlučio krenuti u svijet. I uspio. Originalnost i izvrsnost izvođača prepoznali su probirljivi selektori i producenti velike američke tvrtke Parma Recordings. Meštroviću su ponudili ugovor prema kojem će ovaj hrvatski proizvod, snimka upravo nastala u Zagrebu, u SAD-u biti masterirana, vizualno opremljena, upakirana i plasirana na svjetsko tržište pod prestižnom etiketom Naxosa.

– Bili smo odlično raspoloženi, presretni smo i apsolutno sigurni da imamo svjetski proizvod – rekao nam je Meštrović nakon posljednje seanse u MSU.

CD, ali i digitalni formati za sve velike internetske platforme, izlaze u kolovozu. No u projekt je najprije trebalo investirati i snositi troškove snimanja. Institucionalna potpora je izostala, ali, ustupivši besplatno svoje prostor za snimanje, jedan od tri velika pokrovitelja i sponzora postao je sam Muzej suvremene umjetnosti. Drugi je čakovečka tvrtka Eurounit, zastupnik Yamahe i Bösendorfera u Hrvatskoj.
 Umjetnicima su stavili na raspolaganje tri koncertna Bösendorfera. 

Lisinski ili krov MSU?

Za sve ostale troškove Meštrović je potporu dobio od svog susjeda u Molvicama, mjestašcu pokraj Samobora u kojem živi. Stjepan Bašić Tuta vlasnik je tvrtke S.B.S. koja se bavi proizvodnjom aluminijskih elemenata i upravo će se njihov log naći na omotu CD-a. Bašić je zaljubljenik u glazbu i sviđa mu se što Meštrović radi. Na jednoj od njegovih osam harmonika Hakan Ali Toker svirao je ovih dana Vivaldija u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Svaka čast susjedu!

Zaslužio je biti i počasni gost velikog koncerta najesen u Zagrebu kojim trojica pijanista planiraju promovirati diskografsko izdanje u Hrvatskoj. Samo još moraju izabrati hoće li svirati na pozornici Lisinskog, ili na krovu MSU. Bit ću slobodan i njima i organizatorima savjetovati po jedan koncert na svakom od ta dva mjesta, jer za oba će se tražiti karta više. •

Komentara 1

SV
svitilnik
17:43 16.02.2017.

Eto sad ste valjda gospodine Pofuk sretni kad ste stavili u naslov da je Vivaldi obrađen i izveden u balkanskomu ritmu, iako je to bio samo pokušaj vaše obmane i provokacije. Nadam se da ste uživali pisajući ovaj članak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije