Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Histrioni

Cabaret pritisnut recesijom ipak donosi dobru zabavu

žene
\"
15.03.2012.
u 19:45

Godinama u Histrionima pokušavaju dovesti češki ili mađarski cabaret, ali bez uspjeha jer bi to gostovanje “pojelo” proračun cjelokupnog festivala

Kada Zlatko Vitez, histrionski “tata”, govori o Gumbekovim danima, najprije uvijek govori o Mladenu Crnobrnji Gumbeku, glumcu za kojeg kaže da je osnivač, ali i međaš Histriona i cabareta. Stoga je njemu – istinski, a ne samo homageom u imenu – posvećen Međunarodni festival cabareta i komedije, koji će se ove godine održati peti put, od 18. do 27. ožujka.

 – Od samih smo početaka recesijski festival. Znamo da publika očekuje gostovanja iz, primjerice, Češke ili Mađarske, gdje je jaka cabaret-scena, ali jedna takva predstava “progutala” bi cijeli naš proračun. No, unatoč svemu i ove godine nudimo dobre predstave – kaže Zlatko Vitez.

 Zbog bolesti glumca

Na nesreću, značajno gostovanje koje su dogovorili za početak Gumbekovih dana propalo je zbog bolesti glumca. Festival je trebao otvoriti gost iz Austrije, glumac Georg Kusztrich, koji cabaret Glavobolja vedrog raspoloženja (autor je Joseph Hartmann) izvodi na jeziku gradišćanskih Hrvata.

Umjesto njega u nedjelju, 18. ožujka, u 20 sati, Gumbekove dane otvara Zlatko Vitez s histrionskim bendom i “Samo za te, dragi kaj”.

Iz programa svako treba izdvojiti zanimljive, izvanzagrebačke predstave. Iz Virovitice stiže Cabaret kod veselih muškaraca, autora i redatelja Duška Zidara, a iz Splita predstava Povišica, koju je u HNK Split režirao Goran Golovko.

Mijenjanje žena iz Srbije

Gumbekovi dani nastavljaju i suradnju s beogradskim kazalištem Slavija. Odande stiže predstava Mijenjamo žene, autora i redatelja Rade Vukotića.

Organizatori nisu zaboravili ni najmlađe kazališne gledatelje. Tako će djeca u nedjelju, 25. ožujka, u prijepodnevnom terminu vidjeti uspješnicu zagrebačkog HNK, operu “Vještica Hillary ide u operu”, redatelja Ivana Lea Leme.

 Na kraju Gumbekovih dana glumci pjevaju u Večeri posvećenoj Vikiju Glovackom.

 Nagrade najboljoj predstavi, glumcu, glumici i promicatelju cabareta dodjeljuje stručni žiri na čijem je čelu prvakinja Drame HNK Zagreb Branka Cvitković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije