Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbani tragovi

Branka Riđički oslikala je kamenu arhitekturu Sredozemlja

herit
Arhiv VL
16.07.2011.
u 10:30

Radovi Branke Riđički čine razapet luk između sakralne umjetnosti i kamene arhitekture Sredozemlja te modernog slikarstva

Hrvatski otoci ljeti osim turista donose i obilje kulturnih događaja. U organizaciji Grada Komiže i Turističke zajednice Grada Komiže u nedjelju, 17. srpnja, u 21 sat, u Gradskoj čitaonici u Komiži, otvara se izložba 'Urbani tragovi', slikarice Branke Riđički. Serija radova "Urbani tragovi" istražuje taloženje povijesti u urbanom prostoru.

- U začetku ciklusa jesu fotografije, koje je autorica snimila za mnogobrojnih putovanja, kaže autorica predgovora Darja Radović Mahečić i dodaje da su upravo putovanja inspiracija za neuobičajene kutove promatranja i prikaza. U njezinu su fokusu građevinske konstrukcije, ziđe, zdanja, a najčešće pojedini detalji vješto izrađeni u kamenu. S vremenske distance snimljene fotografije postaju kompozicije za sebe iz kojih Branka Riđički upija raspored linija, osobito krugova i polukrugova s volumena džamija, kao i njihovu monokromiju. Budući da je proteklih nekoliko godina živjela u Egiptu, autorica je dobro upoznala i vezala se za karakteristike ovdašnjeg prostora. Autoričini radovi ujedno čine razapet luk između sakralne umjetnosti i kamene arhitekture Sredozemlja te modernog slikarstva. I nije toliko riječ o opisnom, figurativnom slikanju, koliko o traženju duhovnosti u apstrakciji, na drugoj doživljajnoj razini. Čini se da autorica donosi raskadriranu sliku povijesnog civiliziranog pejzaža, ali bez provale temperamenta i s mnogo manje boje negoli je uobičajeno. Jer cilj je dekontekstualizacije arhitektonskih segmenata i finoće njihove izvedbe u potcrtavanju ljepote urbanoga reda i graditeljske baštine u izgrađenom okolišu današnjice, u kojem je čovjek razapet između prirodnih katastrofa i zahtjeva za očuvanjem prirode s jedne, te diktatom ekonomskog napretka s druge strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije