Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazalište Ulysses

Branka Katić dolazi na Brijune u ulozi Blanche Dubois

Marko Lukunic/PIXSELL
04.07.2022.
u 10:11

Predstava "Tramvaj zvan čežnja" Tennesseeja Williamsa koprodukcija je Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala

I u Zagrebu je predstavljen program 22. sezone Kazališta Ulysses koji će obilježiti brijunska premijera predstave "Tramvaj zvan čežnja" Tennesseeja Williamsa u kojoj će lik Blanche Dubois interpretirati ugledna beogradska glumica Branka Katić. O bogatom programu dugovječnog istarskog festivala u zagrebačkom su Velvetu uz Branku Katić govorili i osnivač kazališta Rade Šerbedžija, umjetnička voditeljica Lenka Udovički i direktor Duško Ljuština.

"Tramvaj zvan čežnja" na repertoar dolazi tek krajem kolovoza, a režirala ga je Lenka Udovički. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala, a u predstavi uz Branku Katić glume i Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković. Branku Katić hrvatska publika je dodatno upoznala zahvaljujući odličnoj televizijskoj seriji "Novine" Dalibora Matanića u kojoj je ova međunarodno prepoznata umjetnica glumila lik novinarke koja se ne boji boriti s vlastitim, tuđim, ali i društvenim vjetrenjačama. I učinila je to maestralno.

Predstava "Tramvaj zvan čežnja" je nedavno premijerno izvedena u Beogradu i to na tamošnjem ljetnom festivalu, a dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština. Zanimljivo je da je Branka Katić bila studentica Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, te je završila Akademiju u njihovoj klasi u Novom Sadu. Na Brijune je dolazila kao turistica, ali ne i kao glumica. Za intrigantnu ulogu Blanche Dubois dobila je izvrsne kritike i hvalevrijedne usporedbe, a u Zagrebu je istaknula da joj je to jedna od najzahtjevnijih uloga dosad.

Novu sezonu festivala, za koji se u pravilu traži karta više, 16. će srpnja otvoriti koncert istarskih glazbenika, u sklopu kojeg će na Malom Brijunu nastupiti legendarni Livio Morosin sa svojim bendom, etnoskupina Veja, Franko Krajcar&Indivia, Rade Šerbedžija, Dario Marušić te Irena i Mauro Giorgi.

Samostalne koncerte tijekom ljeta održat će Damir Urban&4, Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor, Matej Meštrović, Karlo Hubak, Pips, Chips & Videoclips, Hladno pivo te Vlatko Stefanovski.

U srpnju će publika imati priliku pogledati neke od ranijih Ulyssesovih uspješnica poput "Shakespeare ljetne noći – varijacije" te nagrađivanu predstavu "Tko se boji Virginije Woolf", također koprodukciju sa Beogradskim dramskim pozorištem, a posljednjeg dana srpnja na Velom Brijunu bit će izveden autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić "Cabaret Valeska". Kazalište Ulysses ugostit će i poznatog glumca i pedagoga Zijaha Sokolovića s predstavom "Lijevo desno glumac", a bit će izvedena i 1650. izvedba njegove predstave "Glumac je glumac".

U kolovozu Kazalište Ulysses igrat će Ionescova "Nosoroga", a s tom predstavom bit će 5. kolovoza otvoren regionalni kazališni festival Ruta Grupa Triglav, u sklopu kojeg predstave izvode kazališta iz zemalja regije – Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, ljubljansko Mestno gledališče te Gradsko pozorište Podgorica. To je prilika za gledanje uspješnica tih kazališta koja već nekoliko godina zajednički organiziraju ovaj brijunski festival koji iz godine u godinu ima sve snažnije međunarodne kontakte.

Na Velikom Brijunu bit će izveden i autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić "Zemlja vukova", a vjerna kazališna publika imat će priliku vidjeti i najdugovječniju predstavu ovog kazališta, Shakespeareova "Kralja Leara", koji je na programu festivala već punu dvadeset i jednu sezonu i za koju se redovito traži ulaznica više. U naslovnoj ulozi, naravno, nastupa Rade Šerbedžija koji je s tom predstavom, s velikim uspjehom gostovao i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Osim ljetne škole, Ulysses u partnerstvu s organizacijom Art Dot iz Harkiva u Ukrajini organizira na Malom Brijunu i umjetnički kamp za raseljene ukrajinske umjetnike i djecu čiji je cilj educirati polaznike metodama glazboterapije. Program će ukrajinskim umjetnicima i glazbenicima, zajedno s njihovim obiteljima, ponuditi siguran prostor u kojem će dijeliti i primati mentorstvo u terapijskim umjetničkim metodama, koje su se pokazale učinkovitima u trideset godina rada s djecom i zajednicama koje su prošle kroz strahote rata. Metode glazboterapije vodit će iskusni glazbeni terapeut i skladatelj profesor, te stalni suradnik kazališta Ulysses Nigel Osborne sa svojim timom. 

Ulyssesova ljetna škola pokreće umjetnički kamp za Ukrajince

U ovoj sezoni Ulysses pokreće "Ulyssesovu ljetnu školu" u sklopu koje će se održati edukacija iz područja improvizacijskog kazališta. Ljetna škola nudi priliku glumcima, izvedbenim umjetnicima, kazališnim profesionalcima i svim ljubiteljima kazališta za unapređenje vlastitih vještina i sposobnosti u inspirativnom okruženju nenaseljenog otoka Mali Brijun. Radionicu će voditi improvizacijski redatelji, glumci i pedagozi Pauline Calmé i Guillaume Boit uz poznatog hrvatskog glazbenika i vizualnog umjetnika Damira Urbana.

Komentara 4

Avatar Mudlin
Mudlin
16:39 04.07.2022.

Do kad bude trajalo to srbendovanje na HRVATSKOM otoku? A još mjesec dana i dolazi nam 5. kolovoz, pardon, srbovoz!

DA
dalmatimun1
07:32 06.07.2022.

što rade siledžija radi u Hrvatskoj, van s njim

AN
antes
12:08 05.07.2022.

Eto, sada znamo, da postoji i "glazboterapija". Za to je zaslužan teatar gospodina Šerbedžije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije