Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pjesnička fešta

Brač lovorom kruni novog kralja 'ča-kaj-što' poezije

Marko Prpić/Pixsell
04.08.2022.
u 10:19

Svehrvatska pjesnička svečanost održava se u Selcima 32. godinu, u spomen na talijansko spaljivanje Selaca u Drugom svjetskom ratu

Trideset i drugi put će se počekom kolovoza na središnjem Trgu Stjepana Radića u Selcima na Braču održati pjesnička smotra Ča-kaj-što, koju je utemeljio pjesnik i diplomat, akademik Drago Štambuk. Ispred kamene crkve Krista Kralja nastupit će dvadeset pjesnikinja i pjesnika iz Hrvatske i inozemstva koji pišu i na čakavskome, kajkavskome i štokavskome narječju hrvatskoga jezika, ili, kao što bi to definirao akademik Štambuk, "zlatnom formulom hrvatskog jezika"

Ove su godine tako najavljeni Darko Rundek, najveći pjesnik novog vala, koji će govoriti svoje nove stihove, ali i u intermezzu izvesti dvije svoje poznate pjesme "Ruke" i "U borbi sa silama", zatim: Luko Paljetak, Vlasta Vrandečić Lebarić, lanjski laureat Maslinova vijenca poezije Ivan Kramar, Sandra Hržić, Hrvoje Peruzović, Darija Žilić, Jerko Rošin, Marijan Grakalić, gost iz Vojvodine Tomislav Žigmanov, gost iz austrijskog Gradišća Petar Tyran, Silvija Buvinić, Zvjezdana Čagalj, Biserka Golaš Glasnović, Vera Grgac, Sanja Baković, Sanja Mošić, Pjero Mirić, Vjekoslava Jurdana, nekadašnji selački župnik Stanko Jerčić i Ivan Dobra te domaćin Drago Štambuk.

Pjesničku feštu uveličat će i dramski umjetnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot koji na Braču provode godišnji odmor. Svečanost će se održati na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza s početkom u 21 sat.

Na početku svečanosti na Zidu od poezije bit će otkrivena ploča sa stihovima lanjskog laureata Ivana Kramara, kojega će predstaviti akademik Luko Paljetak. A onda će se svi sudionici publici predstaviti jednom pjesmom. Novu pobjednicu ili pobjednika potom će izabrati povjerenstvo u kojem su Vlasta Vrandečić Lebarić, Luko Paljetak i Drago Štambuk, dosadašnji dobitnici Maslinova vijenca poezije.

A kada osnivača ove važne pjesničke smotre, akademika Štambuka pitate kako je bilo svih ovih godina dovoditi pjesnike na Brač, on kaže:

– Najteža je uvijek logistika, jer ja to radim iz velike daljine. Uz to ove godine, zbog sve viših cijena, nije bilo lako sudionicima pokriti troškove puta ni naći im smještaj na vrhuncu turističke sezone. Ali uz ustrajnost, sve se da izdržati.

Organizatori ove svehrvatske pjesničke svečanosti kojom se podsjeća na tragično talijansko spaljivanje Selaca u Drugom svjetskom ratu i kolovozu 1943. godine jesu Općina Selca s načelnikom Ivanom Marijančevićem i udruga Croatia rediviva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije