Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Brač lovorom kruni novog kralja 'ča-kaj-što' poezije

Svehrvatska pjesnička svečanost održava se u Selcima 32. godinu, u spomen na talijansko spaljivanje Selaca u Drugom svjetskom ratu
04. kolovoza 2022. u 10:19 0 komentara 139 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Trideset i drugi put će se počekom kolovoza na središnjem Trgu Stjepana Radića u Selcima na Braču održati pjesnička smotra Ča-kaj-što, koju je utemeljio pjesnik i diplomat, akademik Drago Štambuk. Ispred kamene crkve Krista Kralja nastupit će dvadeset pjesnikinja i pjesnika iz Hrvatske i inozemstva koji pišu i na čakavskome, kajkavskome i štokavskome narječju hrvatskoga jezika, ili, kao što bi to definirao akademik Štambuk, "zlatnom formulom hrvatskog jezika"

Krešimir Bagić Kažu da se ne može voljeti i poeziju i nogomet, ali ja baš uživam u oboje

Ove su godine tako najavljeni Darko Rundek, najveći pjesnik novog vala, koji će govoriti svoje nove stihove, ali i u intermezzu izvesti dvije svoje poznate pjesme "Ruke" i "U borbi sa silama", zatim: Luko Paljetak, Vlasta Vrandečić Lebarić, lanjski laureat Maslinova vijenca poezije Ivan Kramar, Sandra Hržić, Hrvoje Peruzović, Darija Žilić, Jerko Rošin, Marijan Grakalić, gost iz Vojvodine Tomislav Žigmanov, gost iz austrijskog Gradišća Petar Tyran, Silvija Buvinić, Zvjezdana Čagalj, Biserka Golaš Glasnović, Vera Grgac, Sanja Baković, Sanja Mošić, Pjero Mirić, Vjekoslava Jurdana, nekadašnji selački župnik Stanko Jerčić i Ivan Dobra te domaćin Drago Štambuk.

Pjesničku feštu uveličat će i dramski umjetnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot koji na Braču provode godišnji odmor. Svečanost će se održati na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza s početkom u 21 sat.

Na početku svečanosti na Zidu od poezije bit će otkrivena ploča sa stihovima lanjskog laureata Ivana Kramara, kojega će predstaviti akademik Luko Paljetak. A onda će se svi sudionici publici predstaviti jednom pjesmom. Novu pobjednicu ili pobjednika potom će izabrati povjerenstvo u kojem su Vlasta Vrandečić Lebarić, Luko Paljetak i Drago Štambuk, dosadašnji dobitnici Maslinova vijenca poezije.

A kada osnivača ove važne pjesničke smotre, akademika Štambuka pitate kako je bilo svih ovih godina dovoditi pjesnike na Brač, on kaže:

– Najteža je uvijek logistika, jer ja to radim iz velike daljine. Uz to ove godine, zbog sve viših cijena, nije bilo lako sudionicima pokriti troškove puta ni naći im smještaj na vrhuncu turističke sezone. Ali uz ustrajnost, sve se da izdržati.

Organizatori ove svehrvatske pjesničke svečanosti kojom se podsjeća na tragično talijansko spaljivanje Selaca u Drugom svjetskom ratu i kolovozu 1943. godine jesu Općina Selca s načelnikom Ivanom Marijančevićem i udruga Croatia rediviva.

Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.