Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Bonelli je Hrvatima kao Marvel Amerikancima

Ken Parker sustavno je izlazio do 1996. godine, a prije gašenja na njemu su radili i danas ugledni mlađi autori poput našeg Gorana Parlova. U vrijeme Jugoslavije kupovali smo ga na kioscima, a prije desetak godina u čak 80 luksuznih, tvrdoukoričenih knjiga naklade Fibra.
11. svibnja 2019. u 14:35 1 komentara 401 prikaza
Comic Con - Crtani romani šou
Foto: Mislav Pislak
Pogledajte galeriju 1/18

Oni su bili naš prvi prozor u svijet stripa. Uz njih smo se smijali i plakali, zamišljali da i sami kročimo nepreglednim džunglama, prerijama ili ulicama modernog Londona, spašavajući nevine od različitih prijetnji.

90 godina tarzana Napokon ćemo čitati kultni strip-serijal Russa Manninga na hrvatskome jeziku

Stripovi talijanske naklade Bonelli u srcima hrvatskih čitatelja imaju ono značenje koje Amerikancima imaju likovi Marvela i DC-ja. Tex Willer, Mr. No, Dylan Dog, Nathan Never, Martin Misterija, Nick Raider, Zagor... samo su dio junaka koji se i danas rado čitaju i vrlo dobro prodaju pa ne čudi da u nas gotovo nema stripaške manifestacije koja u svoj program ne bi pozvala nekoliko Bonellijevih autora.

Na Zagreb Comic Con / Crtani Romani Šou koji je jučer otvoren u zagrebačkom Domu HDLU došli su neki od najvećih.

Comic Con - Crtani romani šou | Autor : Mislav Pislak Foto: Mislav Pislak

Posebnu pažnju svakako će izazvati Ivo Milazzo, talijanski ilustrator, slikar i crtač stripova koji je gostovao na prvom CRŠ-u 1998. godine. Široj publici najpoznatiji je kao autor Kena Parkera, možda i najjačeg talijanskog kaubojskog stripa koji je sa scenaristom Giancarlom Berardijem pokrenuo 1974 godine. S njim je radio i stripove o Tarzanu za francusko tržište, što je dodatno zanimljivo u kontekstu proslave 90. rođendana tog junaka, koji se također obilježava na ovogodišnjem Zagreb Comic Conu.

Zanimljivo je da njihov Ken Parker nije dio Bonellijeva portfelja, iako bi se u njega sasvim dobro uklopio, kao i primjerice Lazarus Ledd koji je također izlazio na hrvatskom tržištu i mnogi su ga pogrešno smatrali dijelom Bonellijeva univerzuma.

Izložba Crtani romani šou Otvoren sajam Ljubitelji stripova pohrlili na 22. Zagreb Comic con

Junaci običnih ljudi

Milazzov crtež Kena Parkera, međutim, raskošniji je i na trenutke više sliči na radove francuskog crtača Hermanna Huppena nego na Bonellijevu “konfekciju”, ljepše je i bogatije koloriran od drugih obojenih talijanskih izdanja, a u karakterizaciji Kena Parkera još je naglašenija njegova pripadnost običnim, malim ljudima bez želje i potrebe da postane superjunak. Njegov Ken Parker utjelovljenje je nevoljkog, slučajnog heroja tipičnog za europski kiosk-strip, za razliku od američkog superjunačkog žanra čiji su junaci ponekad i doslovno s drugih planeta.

Comic Con - Crtani romani šou | Autor : Mislav Pislak Foto: Mislav Pislak

Ken Parker sustavno je izlazio do 1996. godine, a prije gašenja na njemu su radili i danas ugledni mlađi autori poput našeg Gorana Parlova. U vrijeme Jugoslavije kupovali smo ga na kioscima, a prije desetak godina u čak 80 luksuznih, tvrdoukoričenih knjiga naklade Fibra. Vrlo će vjerojatno upravo te knjige biti među najtraženijom robom u Domu HDLU, jer prilika za posvetu ili crtež Ive Milazza ne dobiva se baš toliko često, a stripovi o Kenu Parkeru već su odavno rasprodani.

Spiderman, Blair Drummond Safari Park pronađen mrtav Preminuo koautor Spidermana Steve Ditko

Iako je i sam Milazzo radio na njihovim serijalima Tex Willer, Magični Vjetar i Nick Raider, fanove talijanskog stripa na Zagreb Comic Conu čeka i jako izaslanstvo “pravih” Bonellijevih autora.

Autori svih važnih naslova

Prije svega, tu je Roberto Disso, omiljeni crtač Mr. Noa, Texa Willera i Zone X koji svakim svojim dolaskom u Hrvatsku izaziva mnogo fanovskog interesa. Slijede ga mnogima omiljeni Luigi Piccatto koji od 1986. godine crta Dylana Doga, a kasnije i Magičnog Vjetra i Demiana te Carlo Ambrosini koji Dylana Doga nije samo crtao nego ga je i scenaristički oblikovao.

Comic Con - Crtani romani šou | Autor : Mislav Pislak Foto: Mislav Pislak

Bogati vikend-raspored Zagreb Comic Cona pažljivo balansira između najpopularnijih Talijana i gostiju za kojima će trčati znalci, poput naše nagrađivane autorice Helene Klakočar, proslavljenog urednika i sjajnog sugovornika Didiera Pasamonika ili francuskog autora Laxa, za kojeg se već govori da je vrlo raspoložen za druženje s publikom.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila