Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film Jure Pavlovića

Berlinale je savršen početak svakog uspješnog 'Piknika'

piknik jure pavlović
11.02.2015.
u 16:25

Sama priča jako je bliska i određenim likovima u Hrvatskoj, a ideja je pala prilikom slučajnog posjeta lokaciji poluotvorenog zatvora na Igmanu – kaže Pavlović

Jučer je u Berlinu održana prva od projekcija jedinog hrvatskog filma u programu, kratkometražnog "Piknika" Jure Pavlovića. Vrlo zanimljivo režirana priča (nema šireg plana od blizog) o dječaku koji dolazi u zatvorski posjet ocu odvija se, kao i u slučaju lanjskog kratkometražnog filma "Kokoška", u Bosni.

– Ideja za projekt pala mi je u Sarajevu prije dvije godine dok sam pohađao radionicu Sarajevo Talent Campusa i skupa sa scenaristicom Džejnom Avdić napisao prvu verziju scenarija o posjetu sina ocu u zatvor, gdje na vidjelo izlaze brojne nesuglasice.

Sama priča jako je bliska i određenim likovima u Hrvatskoj (lik oca – ratnog veterana koji je nekad bio heroj, a sada se osjeća odbačeno i frustrirano – može se često susresti kod nas), a ideja je pala prilikom slučajnog posjeta lokaciji poluotvorenog zatvora na Igmanu – kaže Pavlović, koji je nakon studija režije u Zagrebu snimio kratke filmove "Pola ure za baku" i međunarodno nagrađivani "Kišobran".

Šanse kod selektora

Iako je projekt pokrenut u programu Talent Campusa Sarajevo Film Festivala, nastavljen je u nezavisnoj produkciji, a naposljetku je odabran i za razvoj u sklopu prošlogodišnjeg Berlinalea, čime je dobio dobre šanse za ulazak u ovogodišnji program.

– Bilo je teško očekivati bilo što jer se na festival poput Berlinalea prijavi oko 6000 do 7000 kratkih filmova od kojih tek šezdesetak budu izabrani u dva programa koja puštaju kratke filmove. Ono gdje je razvoj u sklopu Berlinalea pomogao jest to da smo ipak imali očekivanja da će selektor programa barem pogledati film. Kroz i nakon završne montaže tražili smo feedback od raznih ljudi, među ostalim i od distributera kratkih filmova i njihove iznimno pozitivne reakcije su nam dale nadu da stvarno imamo poseban film u rukama. Berlinale je zapravo bio jedini festival na koji smo prijavili film (da nije ušao, pokušali bismo na Cannesu) te mislimo da je on savršen početak života filma za koji smo uvjereni da će biti jako uspješan – kaže Pavlović, koji svojim karakterističnim stilom krupni(ji)h kadrova misli nastaviti raditi i ubuduće, pa i na dugometražnom prvijencu.

Nov veliki izazov

– Već filmom "Kišobran", koji je napravljen u samo četiri krupna kadra istog lika, eksperimentirao sam sličnim pristupom gdje sam pokušao također "ogoliti" redateljski pristup do kraja te koristeći minimalna redateljska sredstva pokušavam postići maksimalni emocionalni efekt. Sljedeći je dugi film pod nazivom "Samo zatvori oči" koji je trenutačno u razvoju i koji je već prošao nekoliko međunarodnih programa za razvoj scenarija i programa. Transpozicija mog specifičnog redateljskog stila u dugi metar bit će velik izazov te ne mogu čekati da ga počnemo snimati – kaže Pavlović

>> Kritičari podijeljeni oko Malicka, a Herzoga su jednoglasno pokopali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije