Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Barenboim, Pandur i Frljić gosti na Dubrovačkim ljetnim igrama

Tomaž Pandur režirat će "Medeju", a Oliver Frljić "Dantonovu smrt" na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama. Od glazbenih gostiju ističe se Daniel Barenboim koji će izvesti pijanistički recital.
03. veljače 2012. u 12:59 2 komentara 6 prikaza
daniel barenboim
Foto: reuters

Ugledni dirigent i pijanist nulte kategorije Daniel Barenboim, najskuplji kazališni redatelj iz regije Tomaž Pandur, ali i vodeći hrvatski redatelj nove generacije Oliver Frljić tek su neki od mamaca 63. Dubrovačkih ljetnih igara. Pretprogram i dalje najuglednijeg hrvatskog festivala tradicionalno je objavljen uoči feste sv. Vlaha u festivalskoj palači na Stradunu. Pandur će režirati Euripidovu “Medeju” na Lovrijencu. – Lovrijenac svojom mrežom taraca i hodnika postaje idealno poprište za razotkrivanje skrivenih prostora ženske duše – rekla je ravnateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski.

Oliver Frljić dobio je režiju Büchnerove “Dantonove smrti”. –  Frljić će pokušati razotkriti uvjetovanost rasta novog poretka izniklog iz Francuske revolucije i pada onog vjekovima nedodirljivog, Dubrovačke republike – veli D. Ruždjak Podolski. Saša Božić predstavit će se autorskim projektom “Skup: igre” koji će se baviti i sjećanjem gledatelja predstave “Skup” u režiji Koste Spaića. Tu su i reprize lanjskih uspješnih premijera i to Stullijeve “Kate Kapuralice” u režiji Darija Harjačeka, ali i Sofoklova “Edipa” u režiji Eduarda Milera s oporavljenim glavnim glumcem Mislavom Čavajdom. Studentski teatar Lero izvest će “Mjesečinu za lady Macbeth” Milana Milišića u režiji Davora Mojaša. “Prizori s jabukom” Ivane Sajko u travnju će biti izvedeni u Teatru ITD.

Argentinsko-izraelski dirigent Daniel Barenboim na svom ekskluzivnom hrvatskom gostovanju dubrovačkoj će se publici predstaviti pijanističkim recitalom. U Dubrovnik dolaze i pijanisti Pierre-Laurent Aimard i Arcadi Volodos koji će u Kneževu dvoru izvesti klavirske recitale. Među violinistčkim zvijezdama treba izdvojiti Nigela Kennedyja, Pinchasa Zukermana, Ning Fenga i Giuliana Carmignolu. Od ansambala na Dubrovačke ljetne igre dolazi ugledni Freiburger Barockorchester, Venecijanski barokni orkestar, pučaki ansambl New Season koji predvodi prvi oboist Berlinske filharmonije Albrecht Mayer te puhački kvintet koji predvodi flautist Emmanuel Pahud, a čiji je član i naš kornist Radovan Vlatković. Tu je i nastup gitarskog kvarteta Los Romeros, ali i nastupi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kvarteta Porin, Varaždinskog komornog orkestra pod ravnanjem Pavla Dešpalja, naše najpoznatije violončelistice Monike Leskovar...

U Dubrovniku će The Choir of King’s College Cambridge izvesti Mozartov Requiem, dok će na gala zatvaranju festivala 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha nastupiti albanska sopranistica Inva Mula i talijanski bariton Leo Nucci.

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Alfonz:

    Što se tiče glazbenog programa uspješna ideja...Zašto ne...Samo opet nema velikih orkestara, nema opera i tu nastaje problem....Ako Dubrovačke ljetne igre hoće biti veliki Festival moraju to imati...Hrvatska ima komornih festivala...Dubrovačke ljetne igre se pomalo pretvaraju u komorni festival...No to ... prikaži još!o se radi ne radi otvorenih glazbenih poveznica nego radi nekih interesa....Misle se time od strane nekih osoba privući poeni, a pomalo smješno je kopirati Šuteja koji je za života stalno sam sebe kopirao s zadnjim koncertom...o dramskom programu ne treba previše suditi...radi ga neinvetivna redateljica....ali to je tako

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    nek dubrovčani sami organiziraju i posebno nek sami plate ove igre. i onda se neka piše tko i što će biti tada. malo previše ova država daje za ovakve gluposti, to si nek financiraju od prodanih ulaznica, posjeta. kao u ... prikaži još! svakoj drugoj sredini. jedan ludbreg sam isfinancira sve.a dubrovnik ne. vi to neki ne biste izjednačavali. pa naravno, dubrovnik kojeg posjeti tolko kruzera, u koji se zgrću kolone prostituki da servisiraju potrebe takvih turista, on može financirati ovakve događaje, koje su ipak njihovo lokalno događanje. to nije neki hrvatski brand, događaj.