Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Ana Lederer: Javit ću se i na četvrti natječaj za intendanta HNK

Ana Lederer
arhiva VL
02.08.2012.
u 23:10

Kandidat je ministrice Velimir Visković. No, u ovoj igri on je samo trojanski konj ministričine ekipe – Mani Gotovac, Snježana Banović, Mladen Tarbuk – sve redom bivši ravnatelji koji su za sobom ostavljali kaos i milijunske dugove

Izbor intendanta HNK u Zagrebu ulazi u novu fazu. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ne želi potvrditi program Ane Lederer, jedine preostale kandidatkinje. Milan Bandić potvrdio je odluku Kazališnog vijeća koje je podržalo treći mandat Ane Lederer pa se valjda očekuje četvrti natječaj. O čitavoj ovoj zbrci progovara sadašnja intendantica Ana Lederer, čiji mandat traje do rujna 2013. godine:

– Od trenutka kada je počela priča oko natječaja jedno je jasno: ministrica ne poštuje procedure pravne države, ne poštuje mišljenje Kazališnog vijeća, dakle struke, ne poštuje mišljenje suosnivača Grada Zagreba koji financira HNK sa 48 mil. kuna, već želi nasilu instalirati svog čovjeka. Pri otvaranju molbi Kazališno vijeće jednoglasno i u prisutnosti dvoje pravnika – od kojih je jedan ministričin – odbacilo je molbe Viskovića i Sibile Petlevski kao nepotpune. Osobno mi je žao što nisu ostali u igri, ali je tragikomično da osobe koje žele voditi kuću sa 502 zaposlena nisu u stanju priložiti pet papira koje propisuje zakon. Kad je samozvana gerila počela raditi cirkus od natječaja za nacionalnu kuću, očekivala sam da će se ministrica ograditi od njih i stati iza svoje institucije, ali vrlo brzo se pokazalo da je i ona dio te gerile. Odbačeni kandidati krenuli su potom u svoju kampanju izgovorivši veliku količinu formalnopravnih, a što je najgore, i umjetničkih gluposti: pozivali se na pogrešne zakone, održavali tribine na kojima su se svađali, preotimali jedno drugom kandidate za ravnatelje. A onda, prije nego što je Vlada išta raspravila, ministričin osobni novinar slavodobitno je objavio – “Vlada odlučila – Visković je intendant!”

 Zadnja je riječ Vlade

Tko ima primat u usuglašavanju, ministrica ili gradonačelnik?

– Po Zakonu o kazalištima nema primata, radi se o lancu suodlučivanja, a zadnju riječ ima Vlada RH. U tom smislu ministrica ne poštuje pravnu državu. Još jednu laž lansirala je prekjučer u medije, opet prije sjednice Vlade, a to je da se gradonačelnik s njom „usuglasio.“ Ponizila je, dakle, i njega i strukovno mišljenje Kazališnog vijeća pa – umjesto da ih poštuje – opet mimo Zakona zatražila „mišljenje“ Vijeća za dramske umjetnosti koje je nedavno instalirala. Kolovođa toga Vijeća je Snježana Banović, bivša ravnateljica Drame, koja je napravila dug od 900.000 kn! Nije li apsurdno da se osobu s takvim referencama uopće išta pita!? Nadalje, budući da je Drama samo jedan od tri segmenta HNK, čudim se da se ministrica nije konzultirala i s Vijećem za glazbeno-scenske umjetnosti?

Hoćete li se javiti i na četvrti natječaj?

– Apsolutno. Da me prije pokretanja natječaja ministrica pozvala na razgovor i rekla mi da odstupim, ne bih se ni natjecala. Ali, moje povlačenje u ovom trenutku bilo bi prihvaćanje njezina načina igre.

Sporazumni raskid braka bio je moguć?

– Da, ali očekivala sam od nje minimum ljudskog, profesionalnog i intelektualnog integriteta. Ali, od svih njezinih bezbrojnih intervjua (a dala ih je više nego svi članovi Vlade zajedno uključujući i premijera), očito je da ne poznaje bitne probleme kazališne prakse. Teme o ograničenju mandata ili producentima koji će plaćati odštetu kazalištu za glumljenje u sapunicama potpuno su marginalne. Hrvatsko kazalište ima važnijih tema. U sedam mjeseci ministrica nije bila u stanju organizirati sastanak s intendantima nacionalnih kuća, nije otvorila raspravu o promjenama Zakona o kazalištima. Iz svih njenih silnih intervjua nisam vidjela koja je njena kulturna strategija i vizija hrvatske kulture na pragu ulaska u EU. Nikada se u povijesti nije dogodilo da HNK u Zagrebu do 1. kolovoza nema ugovor o financiranju tekuće godine! Nemamo ugovor, a ne znamo ni hoćemo li dobiti 12. plaću! Umjesto da ministrica radi svoj posao, bavi se instaliranjem svojih nekompetentnih kadrova, daje intervjue i obilazi domjenke.

Možda je to što nemate ugovor poruka vama?

– Možda i jest, ali to je tek skandalozna neodgovornost! Ne mogu 502 zaposlenika biti taocima hira jedne osobe.

Znate li tko je od prijavljenih kandidat ministrice?

– Očito, Velimir Visković. No, u ovoj igri on je samo trojanski konj ministričine ekipe – Mani Gotovac, Snježana Banović, Mladen Tarbuk, Slobodan Šnajder – sve redom bivši ravnatelji koji su za sobom ostavljali kaos i milijunske dugove. Ministrica govori o želji za promjenama, a zastupa dokazano neuspješne.

lnstaliranje neuspješnih

Koliko se zna, vi dugova nemate, ali to očito nije referenca u kriznim vremenima?

– Očito da ni poslovna ni umjetnička uspješnost nisu nikakva referenca. U današnjem trenutku Hrvatske suludo je razarati kontinuitet kuće koja stabilno posluje i ima svaku večer puno gledalište. Upravo je nevjerojatno da se ministrica usuđuje javno zastupati ljude koji su aktivno sudjelovali u propadanju HNK. Ministrica afirmira Mladena Tarbuka koji je ostavio dug od 12 mil. kuna i Banovićku, najneuspješniju ravnateljicu Drame u povijesti, koju je i sam Tarbuk svojevremeno smijenio. Revizija njihova poslovanja jasno to pokazuje, ali nikada za to nisu pravno odgovarali. Samo sam jedna u nizu čelnih ljudi u institucijama kulture koje ministrica želi ukloniti. Njezine su metode boljševičke, rukopis te metode je prepoznatljiv: U ovom slučaju to je organizirano medijsko zlostavljanje. U proteklih sedam mjeseci ministrica nije pokrenula ništa kvalitetno, ali je zato nanizala afere. Što je e-mail jedne smijenjene ministrice prema pismu pritiska HRT-u da isplati privatnom producentu 3,5 milijuna kuna za film za koji producent uopće nije imao ugovor? Pa onda, metoda smjene ravnateljice Klovićevih dvora, instaliranje nestručnog ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, smjena čelne osobe Muzeja turizma u Opatiji? O skandalu s hollywoodskim producentima u kojem joj glavu spašava ministar Maras da ne govorimo... Nakon svih ovih afera odavno je trebala odstupiti iz Vlade.

Ključne riječi

Komentara 14

BU
BubyZG
08:37 03.08.2012.

Ograničenje mandata i reizbor sudaca je jedino što ovu državu može spasiti.

MY
Myrtha
09:32 03.08.2012.

Sada postaje zabavno! U lancu suodlučivanja ministričina riječ je zadnja. Ministrica nije iznevjerila birače (koji su glasali za promjene) ni kazališnu publiku (čije je nezadovoljstvo sa proteklih 8 godina moralo doći do nje), pa je ponuđeni program odbila. Ali samodopadnaa i prepotentna, realno već očito bivša intendantica, nastavlja se koprcati, proglašava samu sebe nezamjenjivom za čak 3.(!!!) mandat, vrijeđa kompetentnije od sebe! Kao da je nju netko postavio kao stručni kapacitet. Kao da ju nije jedna politička struja nanijela i kao da je nepravedno da ju i druga politička struja nastavi trpiti! Jedinu dobru predstavu, nakon svih ovih 8 godina, priređuje nam sada sama.

11
112131
07:42 03.08.2012.

Bravo gđo Lederer, sve potpisujem što ste rekli, ministrica uopće nema uvid u stanje i poslovanje HNK, žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije