Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno
Povratak na članak

Ana Lederer: Javit ću se i na četvrti natječaj za intendanta HNK

Kandidat je ministrice Velimir Visković. No, u ovoj igri on je samo trojanski konj ministričine ekipe – Mani Gotovac, Snježana Banović, Mladen Tarbuk – sve redom bivši ravnatelji koji su za sobom ostavljali kaos i milijunske dugove

Komentari 14

11
112131
07:42 03.08.2012.

Bravo gđo Lederer, sve potpisujem što ste rekli, ministrica uopće nema uvid u stanje i poslovanje HNK, žalosno.

VL
BU
BubyZG
08:37 03.08.2012.

Ograničenje mandata i reizbor sudaca je jedino što ovu državu može spasiti.

VL
MY
Myrtha
09:32 03.08.2012.

Sada postaje zabavno! U lancu suodlučivanja ministričina riječ je zadnja. Ministrica nije iznevjerila birače (koji su glasali za promjene) ni kazališnu publiku (čije je nezadovoljstvo sa proteklih 8 godina moralo doći do nje), pa je ponuđeni program odbila. Ali samodopadnaa i prepotentna, realno već očito bivša intendantica, nastavlja se koprcati, proglašava samu sebe nezamjenjivom za čak 3.(!!!) mandat, vrijeđa kompetentnije od sebe! Kao da je nju netko postavio kao stručni kapacitet. Kao da ju nije jedna politička struja nanijela i kao da je nepravedno da ju i druga politička struja nastavi trpiti! Jedinu dobru predstavu, nakon svih ovih 8 godina, priređuje nam sada sama.

VL
AM
amato
09:45 03.08.2012.

@Myrtha, potpisujem. Ali zar nije i ljudski da si čovjek umisli da je nezamjenjiv. Nakon lagodnog života na račun proračuna 8 godina gđa. Lederer bi takvu situaciju produžila. Lijepo,. Posebno kad nitko ne pita za kvalitetu programa i ne sankcionirara za posljedice - stagnaciju i pad kvalitete. Zar nemamo takvih primjera u našoj blizini, da ne govorimo o bližoj i daljnjoj prošlosti. Ali zato je na vlasti, ovoj vlasti, da mijenja, da uklanja tu naplavinu koja prijeti da postane konstanta.

VL
BZ
Branko Zajec
09:57 03.08.2012.

Čudi me rječnik nimalo pristojan za jednu gospođu, koja i dalje želi upravljati HNK. Tim više što je svoje otrovne strelice odapela na drugu gospođu, koja je pri tom i ministrica kulture !

VL
MA
Maroje2312
14:41 03.08.2012.

Jasno je da im se gđa Lederer ne uklapa u plan 21. Očit primjer čistke.

VL
NE
Neba
14:50 03.08.2012.

nažalost, ovo što gđa. Lederer spominje vezano za gosp. Tarbuka i gđe. Banović je istina. On je cijeli svoj mandat dirigirao predstave u kući za dodatne honorare, zvao inozemne goste kako bi njihovi menađeri onda njemu osiguravali nastupe u inozemstvu i povećao dugove HNK svojim megalomanskim projektima kao što je bio Lady Macbeth Mcenskog okruga s pozornicom na pozornici na kojoj je onda on dirigirao kao neki deus ex machina. Nažalost gđa. Banović se također nije proslavila tijekom svog mandata i dobila je otkaz. Kako je moguće da onda takvi neposobni ljudi, dokazano loših organizacijskih sposobnosti ponovno dobivaju šansu voditi to kazalište. Samo zato što ministrici odgovaraju po političkoj i nacionalnoj pripadnosti? I kako će gđa. Banović biti aktivna članica kulturnog vijeća dramske umjetnosti pri ministarstvu kulture ako odlazi u SAD na jednogodišnju specijalizaciju? Zar ćemo mi porezni obveznici plaćati njezine avionske karte iz SAD-a do Zagreba ili ona u stvari uopće neće sudjelovati u raspravama nego će samo primati honorar za nepostojeći rad?

VL
NE
Neba
14:53 03.08.2012.

Po čemu je program gosp. VIskovića kojeg je prepisao od Mani Gotovac toliko bolji? Program je loš, vodi u balkanizaciju teatra s Frljićem na čelu drame; u baletu imamo naslove koreografa s off scene koji nikada nisu radili u baletu, a kamoli s baletnim ansamblima velikih nacionalnih kuća nego s malim trupama na nezavisnoj sceni (ali je budući izabranik Viskovića za ravnatelja Baleta Petranović imao gažu s tom autoricom pa to vjerojatno opravdava njegov odabir). Ali kako je to program Mani Gotovac, sve upućuje na angažiranje neke nove Severine i u baletu i u operi. A za kraj gospodin VIsković je u 62. godini a mandat mu traje 4 godine. Što će on u sredini svog mandata otići u mirovinu i birati će se novi kandidat. Jasno i glasno trebareći, gospodin je prestar i ne može se kandidirati - ili će za njega kao posebnog favorita ministrice vrijediti druga pravila?

VL
MY
Myrtha
16:56 03.08.2012.

Sve, ali doista sve je bolje od Derek Deanovog kiča i katastrofalnih opernih predstava koje posljednjih godina gledamo. O drami ne treba trošiti niti riječi. Ali, čemu uopće ovolika rasprava? Pa zar da raspravljamo jer jedna žena misli biti doživotno intendantica? I da je krajnja nepravda i nacionalni problem ako to ne bude? Ona je intendant postala voljom jedne političke nomenklature. Izbori i postoje zato da se kadrovi mijenjaju. Osoba koja nije pokazala niti tračak umjetničke kompetencije ne može ostati na rukovodećoj funkciji samo zbog podrške jednog obiteljski zainteresiranog SDP-ovca i čudnog tjednika čiji je urednik za kulturu prethodno pisao osvrte o novim šalicama za kavu sa žličicama.

VL
NE
Neba
19:37 03.08.2012.

Treba paziti sto si zelite - taj kic kojeg vi nazivate Derek Deane izvodi se i u Italiji i u Kini i to u većim i renomiranijim ansamblima od baleta HNK, a jasno da program gđe Lederer vjerojatno nije senzacionalan, ali program koji je predstavio gosp. Visković je potpuna propast i balkanizacija kazališta i ne nudi nikakav bolji , inventivniji program niti europsko funkcioniranje kazališta. Jedino što će se dogoditi prema smjernicama gđe. Mani Gotovac je to da će neki odabrani ljudi nezavisne scene, kojoj je ministrica obećala značajniju financijsku pomoć i rješavanje problematike a nije učinila apsolutno ništa po tim pitanjima, biti povlašteni i preseliti u mainstream institucije i samo napuniti svoje džepove. Vi ćete u HNK izvoditi alternativu, a nezavisna scena će nestati i jednostavno presušiti. Naravno da gđa. Lederer ne može biti beskonačno intendant, ali može sigurno biti još nekoliko mandata jer je tek u 47 godini, za razliku od gospodina Viskovića koji je već u 62 godini i jednostavno je prestar za tu funkciju. Mandat traje 4 godine i morat će otići u mirovinu usred mandata.

VL
MY
Myrtha
20:03 03.08.2012.

Eliza Gerner: "Tito Strozzi", str.275: "Zainteresirala me je duljina mandata pojedinih intendanata HNK...Najdulji mandat u ovom polustoljetnom razdoblju (od završetka 1. svj.rata do 1967.god.) imao je Duško Roksandić - gotovo 7 godina, čak nešto više od dva mandata Julija Benešića." !! A naša "samoproklamirana doživotna intendatica" je odradila već 8 god.!!! Duže od Benešića!!! O čemu Vi pričate,Nebo?? O tome da razmaženoj balavici treba ostaviti njenu igračku? A ona ju neće ostaviti, neće pa neće, pa je i proizvela ovu trakavicu po medijima jer misli da joj kazalište doživotno pripada? Vama se mogu sviđati njene predstave, meni ne, ali 8 god. je u svakom slučaju dovoljno za svakoga da pokaže svu svoju kreativnost! Više ne treba nikome, više nisu dobili niti njezini slavni prethodnici!!!!

VL
MI
Milkica
16:49 04.08.2012.

Jadno ti je kazalište u kojem izbor intendanta mora potvrditi (i) Milan Bandić.

VL
MI
Milkica
16:52 04.08.2012.

Otkako je Ledererica intendantica, u HNK je najmanje ostalo umjetnosti i umjetničkog ozračja.

VL
MY
Myrtha
20:38 04.08.2012.

Neba, nadam se da ste gledali večerašnji dnevnik HTV-a. Da li još uvijek mislite da je za intendanticu podobna osoba koja iz sebe, samoinicijativno i dobrovoljno, radi zagrebačkog Mucala? Tresnula je, mrtva-hladna, da nju ministrica zlostavlja! Koliko sam ja primjetila, ministrica se po pitanju imenovanja intendanta gotovo uopće nije medijski ograšavala. Ženi je istekao drugi (!!!!) mandat i nakon 8 (!!!) god. odlučila je nastaviti raditi posao kojem nije dorasla. Pa je napisala program koji je aktuelna ministrica ocijenila neprihvatljivim. Na što ima pravo. To je zlostavljanje?? Zbog ovakvih primjeraka sram me je da sam žena.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.