Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvareli

Akvareli Staroga Grada svjedoče da grad može imati tisuću lica

Tanay
Arhiva VL
17.07.2011.
u 13:40

I ovoga puta Tanay je sebi zadao samo jednu temu kako bi joj mogao analitički i koncentrirano pristupiti.

Slikoviti Stari Grad na Hvaru sa svojom dugačkom uvalom i bujnim zelenilom svaki put je drukčiji za pažljiva promatrača. Među slikarima koji su Starograjske vedute oslikali nebrojeno mnogo puta svakako je akademski slikar Emil Robert Tanay, umjetnik i likovni pedagog, redoviti profesor Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, kojemu je ovaj grad i njegova okolica stvaralački atelier jedan dio godine. Tako je grad izabran kao radni prostor koji se mijenja s godišnjim dobima, s bojom neba i vizurom horizonta. A sve ovisi o tome rasklopi li Tanay svoj slikarski stalak i mapu blizu mora ili se popne na neki od brežuljaka ponad Staroga Grada s kojega puca pogled prema jedinstvenom, UNESCO-vim znakom zaštićenim krajolikom antičkoga polja premreženoga suhozidom.

Zbog toga stalnoga kretanja, mijenjanja vizure i motiva, umjetnik pokazuje kako grad i krajolik može biti motiv s tisuću varijacija na temu, poput glazbene tem. Tanayevi akvareli su lisrski, topli prikazi kojima dominira modrina neba uz bujnu vegetaciju kreajolika s maslinama, borovima i vinogradima, a sve u titravoj svjetlosti i prozirnosti akvarelnoga poteza kistom. I ovoga puta Tanay je sebi zadao tek jednu temu kako bi joj mogao što studioznije pristupiti. Najnoviji Tanayevi akvareli nastali u Starom Gradu, mogu se od večeras, pa sve do 31. srpnja razgledati na izložbi u galeriji uređenoj u spomeničkom ambijentu nekadašnje crkvice sv. Jerolima u Starome Gradu. Upravo je ta mala crkvica i jedna od tema na akvarelima, kao što se može vidjeti na priloženoj slici.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije