Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVALEVRIJEDNO

Zvijezde NBA lige u kampanji protiv oružja

Steph Curry
Reuters/PIXSELL
23.12.2015.
u 23:30

Zvijezde NBA lige i fondaciju Everytown for Gun Safety spojio je poznati redatelj Spike Lee koji je zaljubljenik u košarku, a istovremeno je i član Vijeća fondacije.

Zvijezde NBA lige Stephen Curry, Chris Paul, Joakim Noah i Carmelo Anthony uključile su se u kampanju protiv oružja u SAD.

Kampanju je pokrenula fondacija "Everytown for Gun Safety" koju je osnovao bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, a tv spotovi će se emitirati za vrijeme utakmica NBA lige na tv postajama ABC i ESPN. Osim zvijezda NBA lige u kampanji sudjeluju i osobe koje su preživjele ranjavanje iz vatrenog oružja, ali i članovi obitelji smrtno stradalih. Tv spotovi završavaju porukom kako svakoga dana u SAD od vatrenog oružja pogine 88 osoba. Prvi spotovi bit će emitirani na Božić.

"Nedavno je u pucnjavi stradala trogodišnja djevojčica, toliko godina ima i moja kćer Riley," kazao je branič NBA prvaka Golden State Warriorsa Stephen Curry koji je prošle sezone izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) lige. Carmelo Anthony iz New York Knicksa je dodao kako se tijekom odrastanja u Baltimoreu svega nagledao.

"Oružje ne bi trebalo biti opcija za rješavanje problema i sukoba," kazao je Anthony, dok je Chris Paul iz Los Angeles Clipperse poručio: "Metak na sebi nema ime, svatko može stradati".

Zvijezde NBA lige i fondaciju Everytown for Gun Safety spojio je poznati redatelj Spike Lee koji je zaljubljenik u košarku, a istovremeno je i član Vijeća fondacije. 

"Naša zemlja umire pod tiranijom moćne lobističke organizacije (NRA), političara i proizvođača oružja. Svakoga dana u SAD od oružja smrtno strada oko 90 osoba, a proizvođači oružja i političari spremni su za dogovore ispod stola," poručio je Spike Lee.

Naravno, odmah je uslijedio i odgovor iz Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) koje je kritiziralo spotove, te odbacilo mogućnost pružanja bilo kakve potpore novom zakonu o oružju.

"Držite se politike u New Yorku. I zadržati svoje ruke daleko od našeg oružja i naše slobode," poručili su iz NRA u koja broji više od 4,5 milijuna Amerikanaca.

Sjedinjene Države su svjetski prvak po broju komada posjedovanog oružja na popisu 178 zemalja, prema podacima referentne internetske stranice gunpolicy.org. U SAD-u je u posjedu 270 milijuna komada vatrenog oružja, što je stopa od 88,8 komada na sto stanovnika. Koliko je oružje lako dostupno svjedoči i primjer izvjesnog Brenta Nicholsona. U pretrazi njegove kuća policija je pronašla više od 5,000 komada oružja, a Nicholsonova zaliha oružja pronađena je slučajno. Prema stranici Mass Shooting Tracker koja prati masovne pucnjave, pucnjave u kojima je najmanje četiri osobe ranjeno, ove godine je u SAD bilo 352 takvih incidenata.

Amerikancima je pravo na nošenje oružja zajamčeno Ustavom. Amandman II. tumači da je 'dobro uređena milicija nužna za sigurnost slobodne države i da pravo građana držati i nositi oružje neće biti ograničeno'.

>> Curry podsjeća na Dražena i mogao bi postati najvećih svih vremena!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije