Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Mateša:

'Nije bitno što hoće ili neće Todorić, glavnu ulogu imaju vjerovnici'

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
31.03.2017.
u 11:30

Pitanje je tko će vlasniku Agrokora sada objasniti da bi morao pristati na rješenja koja očito vode njegovu ‘izguravanju’, smatra Mateša

Zlatko Mateša, bivši premijer, sada predavač strateškog menadžmenta, vjeruje u neophodnost zajedničkih akcija najvećih vjerovnika i dobavljača robe kako bi se održalo poslovanje Agrokora, dok se ne usmjere nove svote novca od glavnih vjerovnika, dakle banaka prema toj tvrtki.

– Uz provođenje svih drugih promjena koje će oni inicirati u Agrokoru – kaže Mateša. Što se akcija hrvatske Vlade tiče, Mateša podsjeća da je vlada najliberalnije svjetske ekonomije, američka, svojedobno uložila 85 milijardi dolara u General motors i Chrysler, i to u ne posebno traumatičnom procesu.

– Kada se procijeni da je neka takva tvrtka od velikog značaja za državnu ekonomiju, onda vlada mora reagirati, pri čemu je pitanje, položaj i budućnost vlasnika od puno manjeg značaja – kaže. No pitanje je tko će vlasniku Ivici Todoriću sada objasniti da bi morao pristati na rješenja koja očito vode njegovu “izguravanju”? Mateša kaže da to “rješavaju vjerovnici, jedan od njihovih uvjeta za održavanje poslovanja i daljnje financiranje jest i taj da vlasnik mora pristati na upravljačka i druga rješenja koja predlažu vjerovnici, zainteresirani da vrate svoj uloženi novac”.

Koliko on vidi, hrvatska Vlada još nije financijski angažirana, a koliko se zna, ni Agrokor državi nije nešto posebno dužan za poreze, tako da sada sigurno glavnu ulogu imaju vjerovnici. Novo je pitanje hoće li I. Todorić, pritisnut zbivanjima, početi surađivati s vjerovnicima, međutim Mateša tvrdi da u takvim situacijama, kakvoj je izložen vlasnik Agrokora, “nema puno voljnih momenata, hoćeš li nešto ili nećeš, nego imaš ekonomske zakonitosti i vjerovnike koji su u poziciji diktirati uvjete”.

Dok javnost primjećuje kako se već vidno prazne police u trgovinama kojima je Agrokor vlasnik, Mateša kaže da javnost još ne može saznati sve detalje jer se o Agrokoru očito pregovara u još uvijek zatvorenim krugovima, ali pretpostavlja da će vjerovnici Agrokora ići na određene financijske injekcije kako bi ojačali poziciju koncerna i omogućili nastavak poslovanja. Misli da će vjerovnici ići i na postizanje dogovora s ključnim dobavljačima jer je osiguravanje nastavka poslovanja i primarni interes vjerovnika.

>> Revizorska kuća o nepravilnostima u izvještajima: 'Pogreška u komunikaciji između VTB banke i Agrokora'

>> Spas za Agrokor: Ipak dogovor domaćih i ruskih banaka o standstill sporazumu

Komentara 13

SO
sofisticated
12:01 31.03.2017.

Nakon agrokora i todora strašnog dolazi porez na nekretnine,i sva moguća poskupljenja hrvati su ponovo na koljenima.Moj savjet je da svaki iole čestit hrvat pročita pismo Brune Bušića.

AO
admini_obrišite_si_mami
12:12 31.03.2017.

hrvatska je na koljenima bez ispaljenog metka al važno da krivousti ima zračnu luku...

DU
Deleted user
12:01 31.03.2017.

mislim da je to posao pravosudja i banaka .a ne posao vlade ,vi bi trebali po mojem sluziti narodu a ne privatnicima i mafijasima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije