Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Plinacrovoj stanici

Vrdoljak pustio u rad novi plinovod Kutina-Dobrovac

Ministar Vrdoljak otvorio novi plinovod
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/12
21.05.2014.
u 13:53

Riječ je o plinovodu promjera cijevi 200 mm i maksimalnog radnog tlaka od 50 bara koji prolazi područjima dviju županija: Sisačko - moslavačke i Požeško - slavonske

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je na prigodnoj svečanosti na Plinacrovoj Mjerno-redukcijskoj stanici Kutina 1 svečano pustio u rad novoizgrađeni plinovod Kutina - Dobrovac, zahvaljujući kojemu je povećan transportni kapacitet te sigurnost, pouzdanost i opseg dobave prirodnog plina u tom dijelu Hrvatske.

Riječ je o plinovodu promjera cijevi 200 mm i maksimalnog radnog tlaka od 50 bara koji prolazi područjima dviju županija: Sisačko - moslavačke i Požeško - slavonske. U njegovu izgradnju koja je trajala nešto duže od godinu dana, Plinacro je uložio 62 milijuna kuna. Time je izvršena zamjena većeg dijela ranijeg sustava plinovoda na tom području, među koje se ubraja i plinovod Janja Lipa- Zagreb, prvi plinovod izgrađen u Hrvatskoj, a kojima je zbog dotrajalosti bio smanjen radni tlak, a time i učinkovitost.

Cjelokupan projekt rezultat je domaćeg znanja i rada, budući da su za poslove projektiranja, nadzora nad izgradnjom i samog izvođenja radova bile zadužene hrvatske tvrtke. Uz ministra Vrdoljaka, svečanosti su prisustvovali zamjenici županice Sisačko- moslavačke županije Ivan Nekvapil i Zdenko Vahovec, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, dogradonačelnik Kutine Damir Petravić te predstavnici Plinacra predvođeni predsjednikom Uprave Marinom Zovkom i članovima Uprave.

Tvrtka Plinacro u prethodnom je razdoblju bila nositelj najvećeg projekta ulaganja u energetsku infrastrukturu Republike Hrvatske u sklopu kojeg je uloženo gotovo 600 milijuna eura i izgrađeno više od 1000 kilometara novih magistralnih plinovoda. Kao rezultat toga, Hrvatska danas raspolaže modernim plinskim transportnim sustavom koji pokriva 95 posto teritorija, a svojim oblikovanjem i kapacitetima dugoročno zadovoljava potrebe hrvatskog tržišta prirodnog plina. Pored osiguravanja dobave plina u dijelove Hrvatske koji su zahvaljujući tome po prvi put u prilici uživati blagodati prirodnog plina, Plinacro sustavno radi i na rekonstrukciji i dogradnji ranije izgrađenih dijelova svoga sustava, kako bi osigurao da u svim dijelovima bude pouzdan, siguran i maksimalno djelotvoran.

Izgradnjom magistralnog plinovoda Kutina - Dobrovac izvršena je zamjena većeg dijela postojećeg sustava plinovoda na tom području, a kojem je zbog dotrajalosti smanjeni radni tlak s maksimalnih 50 na 20 bara. to dijelom obuhvaća i plinovod Janja Lipa - Zagreb, inače prvi plinovod u RH, izgrađen 1950-ih.

>> Plinacro otvorio pogonsko-tehnički objekt u Čakovcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije