Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU sankcije Rusiji

Hrvatske tvrtke šute, ali štete bi mogle biti milijunske

Emil Tedeschi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
31.07.2014.
u 18:27

Proizvodnja je ciljana za vojnu industriju. Ne otkrivaju vrijednost ugovora na ruskom tržištu, no kažu da većih posljedica neće biti jer su veći ugovori već sklopljeni.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović održao je sastanak s predstavnicima tvrtki Atlantic, Šestan Busch, Dok Ing, Končar i Ericsson Nikola Tesla kako bi ih upoznao sa sankcijama Rusiji i posljedicama koje bi te tvrtke, ali i još njih nekoliko koje surađuju s Rusijom mogle imati. Među njima su, primjerice, i Podravka, Belupo, AD Plastic, Pliva, Agrokor...

Atlantic pošteđen

Objasnio im je, prenio nam je Klisović, kako se sankcije neće odnositi na ugovore koji su već sklopljeni, ali hoće na sve buduće. I to na području energetskog sektora, prikupljanja kapitala od tamošnjih financijskih institucija, IT sektora i proizvoda namijenjenih vojsci. Tako se, primjerice, postavilo i pitanje bi li pod sankcijama mogao biti i izvoz energetskih pločica Atlantic grupe, no kako se taj proizvod plasira samo u trgovinama, a ne vojsci, embarga za njih nema. Zapravo, kako kažu u Atlantic grupi, na njih se sankcije ne odnose.

Atlantic Grupa u prvoj polovici 2014. na tržištu Rusije i ZND-a ostvarila je 5,6 posto svojih prihoda, što je dva posto više u odnosu na isti period lani – kažu u Atlanticu. Prema nekim procjenama, ako se sankcije prošire na druge proizvode, velike posljedice mogla bi imati Podravka čiji je izvoz u Rusiju 2013. iznosio oko 30 milijuna eura. Trenutačno će najveće posljedice imati Šestan Busch, tvrtka koja proizvodi vojne kacige te tvrtku ima i u Rusiji.

Nema zaobilaženja

I tvrtka Dok Ing, koja proizvodi za vojnu industriju, ima poslovnu suradnju s Rusijom, no kako su nam rekli, veće poslove već su na tom tržištu sklopili pa im sankcije ne bi trebale donijeti veće posljedice. U AD Plastiku su nam odgovorili da ne očekuju negativan utjecaj na poslovanje.

AD Plastik grupa ima dvije tvornice u Rusiji i jednu u 40-postotnom vlasništvu. Iz tih tvornica isporučuju se svi proizvodi za kupce u Rusiji – kažu u toj kompaniji.

Končar je lani izvezao oko 4,2 milijuna eura svojih proizvoda u Rusiju, a Ericsson Nikola Tesla sklopio je ugovor o gradnji instalacija nove mobilne mreže u Rusiji. Kako smo članica EU, domaćim proizvođačima više ne bi smjelo pasti na pamet, što se u prošlosti događalo, da koriste zaobilazne puteve plasmana proizvoda, primjerice, preko svojih tvrtki u Srbiji ili BiH. Veliku cijenu platili smo kada smo bez obzira na zabranu uvoza šećera iz Brazila to učinili zaobilaznim putem i taj šećer prodavali kao hrvatski. Kazna nam je, između ostalog, bila niža kvota za izvoz.

>>Evo kako su skrojene sankcije protiv Rusije!

>> Austrijske tvrtke strahuju za u Rusiji uložene milijarde

Komentara 13

OP
opcija
18:50 31.07.2014.

čisti iditizam, kakve koristi ima EU od iscrpljivanja svoje ekonomije, apsolutno nikakve. U cijeloj priči profitira SAD iscrpljuje ekonomski EU i Rusiju, pakleni plan

Avatar white socks
white socks
21:13 31.07.2014.

Naravno da će vlada RH, "loše sluge loših gospodara", raditi u korist Američana a na štetu Hrvatske. Zar se moglo od njih išta drugo očekivati nego nanošenje štete hrvatskom gospodarstvu?

MX
Mister X
19:38 31.07.2014.

Hrvatske tvrtke šute, ali štete bi mogle biti milijunske, več jesu... Zna se sa vizom za Ruse . A ameri i dan dans traže vize od Hrvata a oni zna se ne pomišljaju da to isto prema njima uvedu kaoao prema Rusima ! A da čemo platiti kiriju to je jasno svima samo ne govore ne priznaju malima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije