Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kompanija

Tuga u Torinu: Fiat Chrysler Automobile seli iz Italije

Fiat
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
29.01.2014.
u 16:00

Spajanjem Fiata i Cryslera stvorena je kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Imat će dva sjedišta. Pravno u Amsterdamu, porezno u Londonu

Tvrtka nastala spajanjem talijanske automobilske industrije FIAT iz Torina i američke autokompanije Chrysler iz Detroita zvat će se Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i imat će pravno sjedište u Nizozemskoj, a porezno sjedište u Velikoj Britaniji, te će njezine dionice biti i na burzi u New Yorku osim na onoj u Milanu, zaključeno je na današnjem sastanku upravnog vijeća koje je usvojilo i ekonomsku bilancu za 2013. godinu.

Obavijestili i premijera

Dakle, pravno i porezno sjedište FIAT-a, koji je kupio Chrysler, seli iz Torina. Talijanski premijer Enrico Letta bio je sinoć obaviješten o toj odluci koja se već mjesecima najavljivala. Vrh FIAT-a je sinoć posjetio Lettu u sjedištu talijanske vlade, u palači Chigi u Rimu i obavijestio je kakvu će odluku donijeti danas.

Od danas se otvara novo poglavlje naše tvornice

- Već pet godina radimo za dolazak do tog rezultata koji je najvažniji u mojoj karijeri - izjavio je delegirani upravitelj nove automobilske tvrtke Sergio Marchionne. Predsjednik FIAT-a i unuk pokojnog vlasnika torinske tvornice Giannija Agnellija, John Elkann, kaže kako je današnji rezultat desetgodišnjeg traganja za davanje tvornici dostojnog mjesta među proizvođačima automobila.

Novo poglavlje

- Od danas se otvara novo poglavlje naše tvornice - rekao je Elkann. U priopćenju današnje odluke se kaže kako bez obzira na preseljenje pravnog i fiskalnog sjedišta tvrtke ''sve proizvodne aktivnosti će se nastaviti kao do sada“ i odluka ''neće imati nikakve posljedice na broj zaposlenih“. Marchionne objašnjava kako su ''stvoreni solidni temelji za globalnog proizvođača automobila koji sada ima razinu najjačih konklurenata“.

Izbor Londona kao poreznog sjedišta objašnjava se činjenicom da britanski sustav nudi prednosti u plaćanju poreza za one koji ostvaruju dividende u inozemstvu. Porezi na dividende su u Velikoj Britaniji niži neko u Italiji. Dakako, ostali porezi će se i dalje plaćati u državama u kojima postoje pogoni. Pravno sjedište u Amsterdamu služi prije svega obitelji Agnelli koji mogu imati veću težinu u odlučivanju prilikom glasovanja na skupštini dioničara. Naime, i s manje od 30% vlasništva nove automobilske tvrtke, obitelj Agnelli može kontrolirati društvo, a što im ne bi bilo omogućeno u Italiji na osnovu talijanskih zakona.

Sedmi u svijetu

Na Wall Street se seli i glavna razmjena dionica nove tvrtke, a na burzi u Milanu ostaje sekundarno tržište. U 2013. godini tvrtka je ostvarila čistu dobit od 1,9 milijardi eura, a zaduženje tvrtke je palo na 6,6 milijardi eura s 8,3 milijarde koliko je iznosilo u rujnu 2013. godine. FCA je sa 4,5 milijuna automobila godišnje sedmi na svijetu i drugi u Europi najveći proizvođač osobnih vozila.

Ima ukupno 214.000 zaposlenih od kojih 46.000 u Italiji. Najavljeno je kako će se do 1. svibnja iznijeti novi plan proizvodnje, a time će se znati i sudbina šest talijanskih tvornica grupacije FIAT među kojima su i automobili Alfa Romeo, Lancia, Maserati i dakako Ferrari. Nedavno je Marchione najavio kako namjerava ojačati proizvodnju Alfa Romea i s tim modelom još više ciljati na američko tržište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije