Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slabiji prihodi Applea

Tržište je zasićeno pa jenja prodaja iPhonea

Apple's new iPhone 7
Foto: REUTERS/Issei Kato/File Photo
27.10.2016.
u 16:06

U protekla tri mjeseca Apple je prodao 5% manje mobitela, 45,5 milijuna, koji daju glavninu prihoda, no vjeruju da će ljudi hrliti po model 7

Prvi put u 15 godina Appleovi prihodi smanjili su se na godišnjoj razini, govore to u utorak objavljenje najnovije financijske brojke iz Cupertina, sjedišta moćne tehnološke kompanije. Apple fiskalnu godinu računa s krajem rujna te je u lanjskoj fiskalnoj godini uprihodio 217 milijardi dolara, za razliku od 233 milijarde dolara lani, što je pad od devet posto.

Blagdani će sve popraviti?

Uzrok padu od 16 milijardi dolara jest lošija prodaja iPhonea, pametnog mobitela čija prodaja čini glavninu prihoda kompanije – 63 posto. U protekla tri mjeseca Apple je prodao 45,5 milijuna iPhonea, 5 posto manje nego lani.

Ovo je treći uzastopni kvartal u kojemu su prihodi i ukupna dobit od iPhonea smanjeni u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su najviše, gotovo 30 posto, pali prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu Applea nakon američkog. Razlog smanjenoj potražnji analitičari uglavnom vide u zasićenosti tržišta.

Ipak, u Appleu procjenjuju dobar rezultat od prodaje novih iPhonea 7 i 7 plus, što će ih, vjeruju, vratiti na ‘stare’ financijske staze. Ili da će tijekom iduće tri mjeseca uprihoditi između 76 i 78 milijardi dolara. Klade se na ovo tromjesečje koje zahvaća blagdansku sezonu te se pouzdaju u dosadašnje pozitivne recenzije najnovijeg mobitela i prednarudžbe vojske vjernih kupaca. Pritom će im jamačno pomoći i veliko posrtanje Samsunga s ‘eksplozivnim’ Noteom 7, premda je financijski direktor Luca Maestri oprezan i tvrdi: “Nemoguće je znati hoće li i kakve će posljedice Samsungova povlačenja novog mobitela biti za iPhone.”

I Macovi popuštaju

– Oduševljeni smo reakcijom kupaca glede novog iPhonea i nevjerojatnog zamaha od naših usluga poslovanja, gdje su prihodi porasli 24 posto i postavili još jednu rekordnu godinu – kazao je prvi čovjek Applea Tim Cook.

No, pala je i prodaja Macovih proizvoda, 14 posto na godišnjoj razini, dok su tableti ili iPadi pali 6 posto. Apple opet nije dao rezultate prodaje pametnog sata – Apple Watcha, jer ih računa pod ‘ostale proizvode’, a prema posljednjim izvješćima, Watcheva prodaja pada 51 posto u posljednjem kvartalu. Kada se radi o prihodima, u četvrtom kvartalu bili su 46,9 milijardi, dok je kvartalna dobit bila 9 milijardi dolara, 19 posto manje nego lani.

Ključne riječi

Komentara 1

PV
prcko.vitamincic
17:18 27.10.2016.

who the f*ck is apple? long live samsung!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije