Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinkovački drvoprerađivač

Spačva izvozi 80 posto proizvedenih peleta

Igor Kralj/PIXSELL
30.11.2014.
u 20:00

Spačva stimulira prelazak škola i drugih ustanova na pelete i financira novu kotlovnicu na pelete

Nakon što je vinkovački drvoprerađivač Spačva uložila milijun eura u suvremenu sušaru, sve više se okreće proizvodnji peleta, sve traženijeg energenta zbog visoke kalorične vrijednosti i povoljne cijene pa je u dvije godine, od kako je počela proizvodnju ovog energenta, utrostručila proizvedene količine.

- U ovoj godini smo izvezli 80 posto proizvodnje ili 12 000 tona, a lani smo ukupno proizveli 6 000 tona. Dnevno smo proizvodili 150 tona peleta, ali nam je nedavno otkazala jedan preša i s drugom smo uspjeli proizvesti dnevno 70 tona. Za koji dan će biti popravljena pa očekujemo da će obje preše proizvesti 120 do 130 tona iako nam je plan povećanje na 150 tona. Do sada nam je bila dnevna proizvodnja od 125 tona, a kapacitet pogona je 50 000 tona godišnje i mislim da ćemo proraditi punim kapacitetom sljedeće godine - kaže Ivan Perković, tehnički direktor za logistiku u Spačvi dodajući kako redovito isporučuju pelete u osnovne škole u Tovarniku, Ilači i jednu u Osijeku.

Spačva stimulira prelazak škola i drugih ustanova na pelete i financira novu kotlovnicu na pelete. - Nudimo mogućnost da im izgradimo novu kotlovnicu na kojoj mogu uštedjeti, prema izračunima, i do 50 posto za grijanje, a oni nam vraćaju kroz nešto veću cijenu peleta koje im isporučujemo. Sve uloženo se isplati za 5-7 godina - kaže Ivan Perković dodajući kako pelete najviše izvoze u Italiju i Sloveniju i , za sada, nešto malo u Austriju.

>> Vinkovačka Spačva uložila milijun eura u proširenje proizvodnje peleta

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
05:56 01.12.2014.

cista reklama i obmana....grijanje na pelete je debelo skuplje od plina i klasicnih drva koja su jos uvijek najjeftiniji nacini grijanja....provjereno

NO
nobody007
14:42 02.12.2014.

Sve je to ok...samo sta ce biti kad potrose liniceve i skegrine pare....opet ce nastradati jadni ljudi i dobijati placu u bonovima...sto su oni promjenili poslje predstecajne nagodbe u nacinu poslovanja...jedno veliko NISTA...Ostvaruju gubitak od 3-5miloonakuna mjesecno i za xa x mjeseci para nema i ajmo pet drzavo spasavaj.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije