Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spajanje

Optimom će HT upravljati četiri godine

HT
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.04.2014.
u 08:44

Kako je objasnio Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća AZTN-a, neodobravanje koncentracije Optimu, koja je predstečajni postupak započela prije godinu dana, otjeralo bi s tržišta i narušilo asimetrično i loše strukturirano tržište.

Hrvatski telekom upravljat će posrnulim Optima telekomom četiri godine, u tom razdoblju trebao bi tvrtku podignuti na noge i prodati te tako naplatiti svoja potraživanja. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je koncentraciju ovih dvaju telekoma, ali uvjetno. Kako je objasnio Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća AZTN-a, neodobravanje koncentracije Optimu, koja je predstečajni postupak započela prije godinu dana, otjeralo bi s tržišta i narušilo asimetrično i loše strukturirano tržište.

Povjerenik za provedbu

AZTN je stoga, objašnjava Cerovac, uvjetno odobrio koncentraciju te HT-u postavio niz uvjeta i mjera koje mora poštovati. Odluka o koncentraciji dvaju telekoma jedna je od najkompleksnijih koju je Agencija donijela u 17 godina, istaknuo je Cerovac. Uvjetno odobrena koncentracija HT-a i Optime ima precizan rok trajanja. Radi se o razdoblju od četiri godine bez prava produljenja. S danom isteka treće godine trajanja HT mora početi postupak prodaje svih svojih dionica Optime pri čemu će imati pravo prodaje dionica koje će upisati Zagrebačka banka, također veliki vjerovnik Optime. Ako se dionice ne uspiju prodati do kraja četvrte godine, HT svejedno prestaje upravljati Optimom i kontrolirati je. Tada sva upravljačka prava HT mora prenijeti ili na Zabu ili na treću osobu koja nije povezana s HT-om. Jedan je od uvjeta HT-u također da ne smije dovesti do toga da Optimina imovina bude potkapitalizirana u odnosu na stanje na početku upravljanja.

HT za vrijeme upravljanja Optimom u Hrvatskoj ne smije kupiti nijednu drugu sličnu tvrtku na tržištu fiksne telefonije. HT mora uspostaviti i takozvani kineski zid, što znači da se sprečava protok informacija budući da Optima mora zadržati samostalno poslovanje. Veleprodajne usluge Optimi ne smiju biti povlaštene i na štetu ostalih alternativnih operatora. HT ne smije nuditi zaposlenje ključnim zaposlenicima Optime te mora štititi povjerljivost korisničke baze podataka. Članovi uprave ne smiju biti istovremeno članovi uprave ili NO-a HT-a ni povezanog društva. Provedbu mjera nadgledat će povjerenik kojeg će na prijedlog sudionika odobriti AZTN. Kada se radi o potrošačima, promjene ne bi smjeli osjetiti u smislu cijena usluga. Ono što će se promijeniti jest da će im na računima pisati da je Optima u sastavu HT grupe.

HT i Optima – zadovoljni

“Zadovoljni smo današnjim rješenjem AZTN-a”, piše u priopćenju HT-a u kojem napominju da postupak preuzimanja upravljanja i kontrole još nije završen jer postupku predstoji sklapanje i potvrđivanje predstečajne nagodbe pred Trgovačkim sudom. A glavna skupština OT-a treba donijeti odluku o izdavanju novih dionica i druge odluke u skladu s uvjetima predstečajne nagodbe. Matija Martić, osnivač Optime, zadovoljan je razvojem događaja i kaže:

– To je najbolje u ovom trenutku. Početak mandata HT-a, procjenjuje se, počet će za tri do četiri mjeseca.

>> T-HT-u dobit pala 15 posto, dividenda po dionici 9 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije