Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Očekuju da svaki četvrti radnik kupi dionice Podravke

zvonimir mršić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
05.06.2015.
u 12:56

Menadžment u akciji - idući tjedan pokreću kampanju, za bonuse osigurali 60 mil. kuna

        Obvezni mirovinski fondovi i država, kao većinski vlasnici koprivničke Podravke, glatko su na dioničarskoj skupštini prihvatili prijedlog uprave i Nadzornog odbora o dokapitalizaciji kompanije “težak” 510 milijuna kuna.Prvi krug dokapitalizacije rezerviran je za radnike, koji od ukupnih 1,7 milijuna dionica što će se plasirati mogu kupiti do 813.000 dionica, nešto više od 12 posto temeljnog kapitala tvrtke. Menadžment očekuje da će radnike privući to što će se dionice prodavati po 300 kuna, ispod trenutačne tržišne vrijednosti, koja je u srijedu, na dan održavanja skupštine, iznosila oko 312 kuna, ali i priličan bonus koji mogu očekivati ako ih zadrže dulje vrijeme.

Maksimalan paket 500

Na svakih će deset dionica tako nakon dvije godine dobiti besplatno još jednu, a nakon tri godine tri bonus dionice.Uprava je za to rezervirala 60 milijuna kuna, odnosno novac dovoljan za 200.000 bonus dionica, što će reći kako očekuje da će u radničkom prvom krugu dokapitalizacije otići oko 660.000 dionica. To bi značilo da svaki četvrti radnik uzme maksimalan paket koji mu je omogućen, paket od 500 dionica. Šef uprave koprivničke kompanije Zvonimir Mršić kazao je da će menadžment idući tjedan pokrenuti informativno-edukativnu kampanju među radnicima.

– U ovome trenutku u Hrvatskoj ima još kompanija koje pokreću radničko dioničarstvo, ali jedino Podravka nudi mogućnost ostvarenja 30 posto dionica kao nagradu za vjernost kompaniji – rekao je on. Neslužbeno se doznaje da će neke poslovne banke radnicima ponuditi povoljne margin kredite, kod kojih su same dionice jamstvo za povrat novca, uz kamate između pet i šest posto. Jedini rizik koji bi preuzeli tako bi bila mogućnost pada tržišne vrijednosti dionica, nakon čega bi bili izloženi tzv. margin callovima, nadoknađivanju razlike banci. Ono što preostane nakon prvog kruga dokapitalizacije ponudit će se sadašnjim vlasnicima.

Pretpostavlja se da je aranžman s fondovima već dogovoren, a sudjelovanje u dokapitalizaciji, 
unatoč prvobitnom negiranju, najavila je i država, kako bi ipak zadržala kontrolni paket u koprivničkoj kompaniji. Potrebnih oko 100 milijuna kuna pribavit će, prema najavama, također margin kreditom.

Za Žito i Belupo

Novac pribavljen dokapitalizacijom Podravka će iskoristiti za financiranje preuzimanja slovenskog Žita, što trenutačno čeka odobrenje mjerodavnih monopolskih agencija, za ulaganje u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomični izvor financiranja za gradnju dviju Belupovih novih tvornica lijekova.     

>> Podravka za 33 milijuna eura kupila većinski udio u ljubljanskom Žitu

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
15:09 06.06.2015.

Margin call? Nije li to bilo u igri kod afere Spice?

LI
liskovaca
13:09 05.06.2015.

s čim budaletino!?

EV
evropljanin
15:06 05.06.2015.

ako stvarno neki padnu na ovo obecanje ,onda ih je ugrzel majmun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije