Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNENA PRIJAVA

Nova uprava Peveca prijavila Uskoku bivšeg stečajnog upravitelja Darka Šketa

pevec
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
27.01.2017.
u 21:03

Uz opsežnu dokumentaciju i mišljenje dva financijska vještaka, prijavljeni su za utaju poreza ili carine, zlouporabu položaja i ovlasti i zlouporabu poverenja u gospodarskom poslovanju jer nije plaćen PDV i porez na promet nekretnina

Bivši stečajni upravitelj i čelnik Peveca Darko Šket prijavljen je USKOK-u zajedno s bivšim članom upravom Hypo banke Branom Golubićem. Nova uprava tvrtke na čelu s Juricom Lovrinčevićem ih tereti za štetu od ukupno 42,2 milijuna kuna koji zbog njih nisu završili u državnom proračunu.

Uz opsežnu dokumentaciju i mišljenje dva financijska vještaka, prijavljeni su za utaju poreza ili carine, zlouporabu položaja i ovlasti i zlouporabu poverenja u gospodarskom poslovanju jer nije plaćen PDV i porez na promet nekretnina.      

- Šket i Golubić su svjesno i namjerno oštetili državni proračun neuplatom PDV-a. S kamatama se taj iznos penje na oko 65 milijuna kuna – kaže Lovrinčević.

Sukus prijave je da je tadašnja Hypo banka po usvojenom i potpisanom stečajnom planu trebala preuzeti Pevecove centre u Osijeku i Slavonskom Brodu još 2012. godine. Rok je bio 60 dana. Sve ostale banke su preuzele centre, a radi se o OTP banci, Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci, Erste banci i Raiffeisen banci, stoji u prijavi.

Hypo je za transakciju trebao platiti 33,6 milijuna PDV Pevecu, a on taj iznos državi.  Međutim, s transakcijom se čekalo sve do početka 2015. godine kada je promjenjen Zakon o PDV-u i kada više nije trebalo plaćati PDV na kupnju nekretnine.

Milijunski iznos PDV-a zato nije uplaćen u proračun. Dodatno se navodi u kaznenoj prijavi da je Hypo trebao platiti i 9,5 milijuna kuna poreza na promet nekretnine, a ni to nije učinio. Vještaci kažu i da zbog toga što kupnja nije obavljena tijekom 2012. nego tri godine kasnije, Pevecu nastala obveza plaćanja dodanih 17 milijuna kuna.

U Pevecu inače traje sukob oko prevlasti u tvrtki između struje koju predvodi Jurica Lovrinčević protiv one koju predvodi vlasnik Samoborke Želimir Kodrić.

U kaznenoj prijavi se naglašava da je Brane Golubić nakon rada u Hypo banci postao prokurist Maloprodajnih ulaganja, tvrtke koja drži 17,5 posto dionica Peveca i u Kodrićevom je vlasništvu. Tu nova uprava vidi povezanost i zajedničko djelovanje kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a državi i pogodovalo Hypo banci.

>> 'Kodriću i Šketu Pevec je služio kao bankomat'

Komentara 5

OB
ObrenM
23:58 27.01.2017.

Ovi su posteni,a Zdravko je bio lopov.

LJ
ljkolobaric_
13:16 28.01.2017.

Ajmo državne institucije..rekli ste da ćete se boriti protiv lokalnih šerifa a Šket i Kodrić su jedni od njih..Vrijeme je da završe u Remetincu!!

MS
Marin_Sutalo
23:06 27.01.2017.

Koliko shvaćam zbog pogreške Šketa umjesto Hypa novac za PDV će morati platiti Pevec? 42 milijuna kuna? Takvim radnjama su oštećeni prije svega dioničari kojima se smanjuje imovina. Netko treba odgovarati za ovakve kriminalne radnje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije