Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Nauta Lamjana dobila posao rezanja starih ribarskih brodova

nauta lamjana
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
20.01.2015.
u 06:30

Brodogradilište obavlja dva velika remonta, a nada se i poslovima vezanim uz istraživanje nafte i plina u Jadranu

Nauta Lamjana, ugljansko remontno brodogradilište, od gotovo sigurne propasti uskoro bi mogla doći do profitabilnosti. Naime, događaji u posljednjih pola godine potpuna su suprotnost od scena iz travnja prošle godine kada je došlo do velikog sukoba radnika i njihovih obitelji sa specijalnom policijom. Sve se događalo u trenucima kada je postojala bojazan od likvidacije tog stotinjak godina starog brodogradilišta i gubitka 50-ak radnih mjesta. Radnici su osporavali tražbine banaka, tvrdeći da novac nikad nije ni stigao u Lamjanu, a i dolazak novog stečajnog upravitelja Aleina Khana doživljavali su kao kraj otočnog brodogradilišta. No, danas u Nauti Lamjani radi 26 radnika, a nakon što su prije nekoliko mjeseci dobili posao remonta jednog kitolovca i jednog trajekta, ovih su dana dobili obavijest da su jedini u Zadarskoj županiji dobili posao rezanja stare ribarske flote financiran iz Europske unije. Uza sve to, s velikom nadom iz Naute Lamjane gledaju i prema istraživanju nafte i plina u srednjem Jadranu, jer su uvjereni da bi remont naftnih platformi Nautu pretvorio u jednu od najjačih takvih tvrtki u Hrvatskoj.

Alein Khan podsjeća da je tvrtka s tražbinama vjerovnika od 73 milijuna kuna kada je došao na mjesto stečajnog upravitelja u travnju prošle godine bila pred likvidacijom i zbog prijenosa koncesije na jednu riječku tvrtku. No, tvrdi da je ubrzo shvatio da bi Lamjana ipak mogla opstati uz stečajni plan i racionalnije poslovanje.

– Zainteresirao sam većinske vjerovnike i nakon toga smo nastavili raditi prvo s 15 ljudi, a potom i s ukupno 26 radnika. Nauta je danas dobra tvrtka. Sada trebamo izaći iz stečaja – rekao je stečajni upravitelj Alein Khan.

>> Nauta Lamjana dobiva nove brodove na remont

Komentara 1

DU
Deleted user
06:46 20.01.2015.

Koje mjesto za krasan hotel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije