Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTENO IH JE 4,635.700

Na Burzi se sada nude i dionice same Burze

31.08.2016., Zagreb - Prezentacija povodom uvrstenja dionica Zagrebacke burze na uredjeno trziste. Marko Remenar, Tomislav Gracan.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
01.09.2016.
u 15:44

Na zagrebačkom se tržištu kapitala nadaju da će i država preko njega ostvariti neke od privatizacijskih planova, kaže šefica uprave I. Gažić

Od srijede se na službenom tržištu Zagrebačke burze trguje dionicama same burze, čime je domaća burza stala u red rijetkih burzi u svijetu koje svoje dionice izlistavaju na tržištu kapitala. Ideja o izlistavanju dionica traje već nekoliko godina, no tek sada se i ostvarila, a nakon što je burza napravila i značajne korake, od primjerice povećanja temeljnog kapitala za dodatnih oko 15 milijuna kuna i preuzimanja Ljubljanske burze.

– Uvrštenjem dionica na burzu ciljamo i na daljnje povećanje kapitala, ako bude potrebe, i ulazak u vlasništvo značajnih institucionalnih ulagača. Nadamo se i da će se često najavljivani Vladini privatizacijski planovi realizirati i da ćemo na tržištu uskoro vidjeti nove zanimljive investicijske projekte – rekla je predsjednica uprave burze Ivana Gažić.

Trenutačno su najveći dioničari burze Investco, EBRD, Intercapital i PBZ CO obvezni mirovinski fond. Ukupno je na tržište uvršteno 4,635.700 dionica burze po nominalnoj cijeni dionice od 10 kuna. Prvog dana izlistavanja dionica nije bilo interesa za trgovanjem.

Lani je burza zabilježila prihode veće od 2,51 posto, operativna dobit bila je 150.000 kuna, a tržišna kapitalizacija porasla je 3,3 posto. Sljedeće godine Zagrebačka burza planira implementirati novi trgovinski sustav, Xetru, kojom se koriste mnoga druga europska tržišta.

Burza je nedavno započela i proces razvoja regionalnog tržišta kapitala namijenjenog malim i srednjim tvrtkama, koji podržava i EBRD, kako bi se olakšao pristup kapitalu za mala i srednja poduzeća.

>> ZSE DANAS: Crobex najviši od studenog 2014.

Komentara 1

AN
antonelić
22:13 01.09.2016.

zagrebačka burza je napravila veeeeeliki korak i preuzela ljubljansku burzu , jednu od najvećih u ovom dijelu europe .... još samo fali beogradska i banjalučka berza u portfelju ... a što kažate na korak o izdavanju vlastitih dionica i prikupljanjuu svježeg kapitala ... a za što , što će im svježi kapital ?? možda za povećanje plaća brokerima i direktorčičma ... na slici se vidi lijepi osmjeh direktorčiča kad su čuli za povećanje plaće ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije