Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrdoljak o pregovorima:

'MOL će ili vratiti prava stečena korupcijom ili prodati udio u INI'

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.08.2014.
u 22:14

Ponašanje mađarskih pregovarača prokomentirao je riječima kako bi trebali ozbiljnije pristupiti pregovorima

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u intervjuu za portal Politika Plus komentirao je zadnji neuspješni krug pregovora oko INE ozmeđu MOL-a i Vlade.

Tijek pregovora s MOL-om Vrdoljak vidi kao 'put prema postizanju dogovora na kojem uvijek ima i uspona i padova.'

 - Dosadašnji pregovori još uvijek nisu rezultirali za obje strane prihvatljivim rješenjem za Inu, ali postale su jasne pozicije koje zastupamo.Najbolje rješenje je da Ina, kao okosnica hrvatskog energetskog sustava, dobro posluje. U toj kompaniji oba strateška partnera trebaju preuzeti odgovornost za upravljanje tvrtkom u skladu sa svojim dioničarskim udjelima, ali tvrtka mora funkcionirati kao samostalna kompanija, a ne kao MOL-ova podružnica. Zbog toga nastavljamo razgovore i vjerujemo u dogovor koji se nazire u dva smjera – ili ćemo dogovoriti da upravljačka prava koja je MOL stekao korupcijom poništimo i vratimo upravljanje u skladu s udjelima koje imaju obje strane, ili će MOL prodati svoj udio. INA je Hrvatskoj previše važna da bih tijekom pregovora odustao od toga da sudjelujemo proporcionalno u njenom upravljanju i mora se razvijati kao samostalna, vertikalno integrirana naftna kompanija, kako je i predviđeno Međudioničarskim ugovorom sklopljenim 2003. godine između Hrvatske vlade i MOL-a, kazao je Vrdoljak.

Ponašanje mađarskih pregovarača prokomentirao je riječima kako bi trebali ozbiljnije pristupiti pregovorima.

 - Umjesto komentara evo što kažu objektivni pokazatelje - od 2009. do danas Inine rezerve ugljikovodika, što je temelj vrijednosti svake naftne kompanije, smanjene su za 23 posto, proizvodnja za 30 posto, prerada je pala za 20 posto, veleprodaja za 10 posto, od 2010. do danas iz godine u godinu kapitalne investicije su se smanjivale stopom od 40 posto godišnje, u pet godina smanjen je broj zaposlenih za 3 tisuće, dok su istodobno investicije srezane za 4 puta. Dakle, ako sve to uzmemo u obzir onda smatram da bi mađarski kolege trebali puno ozbiljnije pristupiti svakom pregovaračkom krugu I biti spremni na promjenu postojećeg stanja i modela upravljanja.

Naglasio je kako u pregovorima ima potporu premijera Milanovića i cijele Vlade.

 - Moj je zadatak da kao šef pregovaračkog tima Vlade RH vodim pregovore s ciljem postizanja najboljeg rješenja za Hrvatsku i INU i to temeljem Pregovaračkog okvira i ciljeva. Njih je postavila i usvojila Vlada i siguran sam da niti jedan član Vlade to ne bi činio drugačije. Ovdje govorimo o nacionalnim interesima u području energetike koje do sada nitko nije štitio. Neka djela i sudske presude su dokazale da se činilo upravo suprotno tome.

Rado Nadzornog odbora Ine i njegova predsjednika Siniše Petrovića ocijenio je zadovoljavajućim.

>> Zoltan Aldott: Ina je spremna za veliki iskorak. Trebamo dogovor o strategiji

Komentara 5

Avatar Sidewinder
Sidewinder
22:35 04.08.2014.

Hrvatska se mora obraniti od najezde Rusa u kakvom gom obliku to izgledalo (MOL napr. isto drže Rusi), inače smo dogoročno gledajući gotovi. Hrvatska može postati "energetsko čvorište" i to je dobar plan ale jedino bez utjecaja Rusa i njihovih firmi, bez obzira dali ruske firme dolaze sa Zapada ili Istoka.

BA
beto_alonso
23:25 04.08.2014.

Hrvatska se naravno trebao boriti za INA-u ali ne vidim kako može doći ponovno u situaciju da kroz INA_u sama napravi svoj istražno proizvodni portfelj. Vlada treba osnovati Naftaplin, koncentrirati domaću pamet i znanje i u roku od 10 godina stvoriti novi portfelj. Stvarnoj je glupo da INA__Naftaplin koji je mogao uspješno poslovati u Rusiji, Siriji, Egiptu bude uništen a s njime i čitava energetska grana. U ovim pregovorima samo gubimo dragocjeno vrijeme.... sstrasti iza njega i za 10 godina ce imati pravu kompaniju. Novaca ionako u bankarskim krugovima ima

CO
coolman
12:23 05.08.2014.

Ivek Vrdoljak, ministar veseljak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije