Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik koordinacije HUP-a:

Mladen Petreski: Nerazumni zakoni priječe razvoj tržišta najma vozila

Foto: Marko Prpić/Pixsell
24.09.2014.
u 19:00

Desetak vodećih rent-a-car tvrtki u Hrvatskoj drži oko 75 posto tržišta, a tom djelatnošću bavi se stotinjak tvrtki i obrta

Tvrtke iz sektora iznajmljivanja vozila osnovale su nedavno strukovnu koordinaciju unutar Hrvatske udruge poslodavaca. O tome koji su bili razlozi za zajedničko djelovanje ovih tvrtki te kakva je situacija tom u sektoru, razgovarali smo s Mladenom Petreskim, predsjednikom koordinacije.

Koliko je rent-a-car danas velik biznis u Hrvatskoj?

Stotinjak tvrtki i obrta u Hrvatskoj radi na području renta-a cara, a desetak vodećih čini 75 posto ponude. Flote odnosno broj vozila u floti iznimno varira, u sezoni je tri do četiri puta veći. Procjenjujemo da je ljetos u rent-a-car ponudi bilo više od 12 tisuća vozila, a do kraja godine ovaj će broj pasti na manje od četiri tisuće vozila. Prihod procjenjujemo na između 500 i 750 milijuna kuna plus PDV.

Koji su glavni problemi s kojim se ta djelatnost danas susreće?

Najveći problem koji dijelimo s ostalim pružateljima usluga u hrvatskom turizmu jest (pre)kratka turistička sezona. Osim toga, djelatnost rent-a-cara u svijetu tradicionalno pruža uslugu poslovnom sektoru, a u Hrvatskoj je taj dio ponude neiskorišten potencijal. Veliku prepreku čini nedostatak zakonske regulative.

Što nedostaje u ponudama hrvatskih rent-a-car kuća?

U načelu je rent-a-car ponuda uvjetovana specifičnostima destinacije, a danas se u domaćoj ponudi mogu naći standardne lepeze vozila kao i sportska vozila, kabrioleti, putnička i teretna kombi vozila, luksuzne poslovne limuzine, terenci, hibridi, električna vozila itd. U nekim segmentima nailazimo na nerazumne i neprihvatljive prepreke zakonskih propisa i odredbi, primjerice neprepoznavanje ponude najma vozila s vozačem. Zbog nepostojanja konkretnih zakonskih odredbi dosta je rašireno sivo tržište, odnosno ponuda koja nije vezana minimalnim tehničkim uvjetima pružanja rent-a-car usluga ni po pitanju starosti, tehničkog stanja i osiguranja vozila, ni odnosa s korisnicima usluge i zaštite njihovih prava i interesa. To često rezultira nelojalnom konkurencijom.

>> Uspješna ljetna sezona za rent a car industriju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije