Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poduzetnici

Klamerice iz Lužana najdulje na svijetu

Zvonimir Ergović, klamerice (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
20.06.2012.
u 13:00

U tvrtki Ergo staples krizu nisu ni osjetili, proizvodnju su proširili, a prodaju od 2010. udvostručili

Obrt za proizvodnju industrijskih klamerica Ergo staples iz Lužana kod Slavonskog Broda proglašen je najboljim malim hrvatskim izvoznikom u 2011. godini. Vlasnik Zvonimir Ergović klamerice izvozi u 15 zemalja EU, Sjevernu i Južnu Ameriku, Egipat, Saudijsku Arabiju te zemlje u regiji.

Tvrtka osnovana 1973. izvoz je pokrenula prije osam godina, stalno se povećavao, a planira se proširenje na još nekoliko zemalja.

– Krizu nismo osjetili jer smo se s njezinim dolaskom dodatno proširili i otvorili novo tržište. Tako smo samo u 2010. povećali prodaju za čak sto posto. Kupci su nas prepoznali kao kvalitetne proizvođače, imali smo jako puno narudžbi, a malo prostora. Iznajmili smo i halu za dodatne strojeve – kaže Ergović. Ergo staples svaki mjesec na tržište EU isporuči oko 250 tona raznih metalnih klamerica (spajalica). Do sada su proizveli 1500 raznih vrsta klamerica, a patentirali su i posebna kliješta za vezanje vinograda. Obrt zapošljava 52 radnika, a prošlogodišnji promet iznosio je 27,5 milijuna kuna. Kako bi zadovoljio potrebe tržišta i stalni rast narudžbi, Ergović uskoro kreće u gradnju novog proizvodnog pogona, također u Lužanima.

– U prvoj fazi sagradit ćemo oko 1000 metara četvornih proizvodnog prostora i u to uložiti oko 3,5 milijuna kuna. Računam i na sredstva iz europskih fondova. U drugoj fazi planiramo proširenje za dodatnih 2500 četvornih metara, čime će se otvoriti mogućnost novog zapošljavanja – ističe najbolji mali izvoznik. Dodaje kako to nikada neće biti nekoliko stotina zaposlenih, ali za novih 10-20 djelatnika u idućim godinama trebalo bi biti mjesta. Iako je proizvod inovativan, ne može se, kaže Ergović, zaštititi kao patent jer se radi o općenitom obliku proizvodnje.

– Pratio sam najnovije tehnološke trendove i proizvodnju unaprijedio, tako da klamerice mogu biti duge do 200 milimetara. Nijemci, Šveđani i drugi proizvode klamerice do 100 milimetara. Iako proizvodnju ne možemo zaštititi, otvorila nam je mnoga vrata i omogućila da nas ljudi prepoznaju kao inovativne i kvalitetne – dodaje Ergović. Ulaskom Hrvatske u EU dodatno će se povećati mogućnost izvoza. Ergović kaže da njegova tvrtka odmah nakon dolaska repromaterijala mora platiti PDV i čekati do 60 dana da mu država vrati taj iznos, koji bi mogao uložiti u kupnju strojeva ili repromaterijala. Stoga, ističe, jedva čeka ulazak u EU.

Komentara 1

EU
EUfan
22:19 20.06.2012.

Treba uvesti red u državnoj upravi kao Poljaci. Ako u roku od 15 dana ne dobiješ odgovor od državne uprave, smatra se da su tvoj zahtjev prihvatili i pozitivno riješili. Kod nas nakon zahtjeva može proći i nekoliko godina. Jer kod nas rade pametnjakovići kojima se nikuda ne žuri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije