Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanje vabe

Kad drugih nema, dobar je i češki J&T

Monika Cereova, potpredsjednica J&T-a
27.06.2014.
u 11:15

HNB poručuje da je dokapitalizacija Vabe sa 75 milijuna kuna pristojan dokaz ozbiljnih namjera J&T-a kao investitora

Kad je lani propalo spašavanje Centar banke, češka J&T banka ispala je jedan od glavnih negativaca premda joj je jedini krimen bio to što nije željela preuzeti nekvalitetan portfelj bez dodatnih garancija. Premda su već tada iskazali interes i za Vabu, koju su upravo preuzeli, u krugovima bliskim superviziji moglo se čuti da će im vrata hrvatskog bankarskog sektora ubuduće ostati zatvorena.

Kako je J&T od nepoželjnog investitora evoluirao u poželjnog, jasno je kao dan – alternative nije bilo. A država se pod hitno željela povući iz vlasništva u kojem je bila preko FGS-a Alternative. Premda u bankarstvu baš i nisu omiljeni investitori koji previše diverzificiraju izvan osnovnog biznisa, u očima države vjerojatno je J&T-u pripomoglo i to što je od Orca kupio 24,94% udjela u Sunčanom Hvaru. Službeno, ništa se neobično nije dogodilo.

HNB hvali J&T-ovu uplatu 75 milijuna kuna u temeljni kapital banke kao “pristojan dokaz ozbiljnih namjera“ koji je osigurao potrebnu adekvatnost kapitala. Zadovoljni su i najavom nove dokapitalizacije.

– Hrvatska narodna banka nije promijenila svoj stav o J&T banci kao ulagaču u hrvatski bankovni sustav. Podsjećamo da je toj češkoj banci lani izdala suglasnost i za stjecanje udjela u Centar banci. No preuzimanje nije realizirano zbog odustajanja J&T-a – kažu. Potpredsjednica J&T-a Monika Cereova smatra da su pokazali ozbiljnost i stvaran interes za ulaganja u hrvatski bankarski sektor.

– Dugoročno želimo postati jedna od deset vodećih hrvatskih banaka. O modelima daljnjeg širenja hrvatsku ćemo javnost obavještavati sukladno zakonskoj regulativi i pravilima burze – poručuje Cereova.      

>> HNB Česima odobrio dokapitalizaciju varaždinske Vabe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije