Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNI REZULTAT

Janaf u 2016. ostvario 291 milijun kuna čiste zarade

08.07.2014.,  Zagreb - Dragan Kovacevic, predsjednik Uprave JANAF-a. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.02.2017.
u 13:58

Prihodi su skočili zbog novih ugovora i novih kapaciteta

Godinu za nama Janaf je obilježio novim rekordnim rezultatom poslovanja.

Korporativna politika koju je nametnula uprava vođena Draganom Kovačevićem svodi se na naizgled jednostavnu formulu: novi poslovi, izvoz i držanje troškova pod kontrolom. Rezultat je 291 milijun kuna neto zarade što je 451 posto veći iznos od onog zabilježenog u posljednjoj godini mandata prethodne uprave.

Investicije od milijardu kuna

Eksplozija neto zarade u posljednje dvije godine nastala je zahvaljujući novim ugovorima koji će osigurati izvrsne poslovne rezultate i u 2017. Tako je krajem 2016. i početkom ove godine potpisan čitav niz ugovora s vodećim naftnim tvrtkama u svijetu. U prosincu su potpisani ugovori s novim partnerima Vitolom i Unipetrolom vrijedni 125 milijuna kuna.

Početkom siječnja ugovorena je 250 milijuna kuna vrijedna suradnja s NIS-Gazpromneftom o skladištenju nafte u Terminalima Sisak i Terminalima Omišalj, a jučer su finalizirana i dva nova ugovora sa švicarskim Glencoreom i MOL Grupom ukupne vrijednosti 267 milijuna kuna. Ukupno 642 milijuna kuna posla osigurana su ovim ugovorima koji se odnose na buduće poslovanje, a pokazuju isplativost investicija koje je Janaf plasirao u posljednjih pet godina.

Investicijski ciklus objedinio je ulaganja u naftovode i u skladišne kapacitete veće od milijardu kuna. Investicije u tijeku zadnjeg dana prošle godine iznosile su 364 milijuna kuna. Svjetske analize procjenjuju da nedostaje kapaciteta za skladištenje nafte te da se u idućih 15 godina moraju povećati za minimalno 7,8 posto na globalnoj razini. To otvara priliku za Terminal Omišalj koji može postati regionalni centar što bi u konačnici značilo i veće prihode Janafa i veću korist državi od tvrtke koja je u posljednjih pet godina samo kroz porez na dobit u proračun uplatila 145 milijuna kuna. U pet godina kompanija je ostvarila gotovo 820 milijuna kuna neto dobiti.

– U petogodišnjem razdoblju udvostručili smo prihode, povećali dobit tri puta, a troškove smanjivali. Usmjerili smo kompaniju prema izvozu i međunarodnom tržištu te u međunarodnoj konkurenciji ugovorili poslove s nekima od najvećih svjetskih naftnih tradera Vitolom i Glencorom. Jednostavno, to je formula sadašnjeg uspjeha – komentirao je dr. sc. Dragan Kovačević koji je na čelo Janafa imenovan u veljači 2012. Prihodi tvrtke najviše su rasli 2015. godine, ali su unatoč povećanoj bazi narasli i lani, i to na 753 milijuna kuna. Dvije trećine prihoda ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima. Sve je to rezultat porasta izvoza za gotovo 12 posto u odnosu na godinu prije.

Nema rasta plaća radnicima

Bruto dobit tvrtke iznosila je 338,2 milijuna kuna što je porast od 15,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali čak 450 posto u odnosu na rezultat iz 2011. Pritom tvrtka ima dobre financijske pokazatelje, koeficijent zaduženosti je 0, koeficijent ekonomičnosti 1,77, a stopa EBITDA 74,09 posto.

Iako je riječ o državnoj tvrtki, tijekom godina ekspanzije prihoda i dobiti rashodi su držani pod kontrolom pa, iako su ukupni prihodi rasli 69 posto, rashodi su se zadržali na rastu od svega 12 posto. Nije bilo rasta troškova za zaposlene, već su se zadržali na oko 75 milijuna kuna svih pet godina poslovanja pod istom upravom. Janaf je od tvrtke koja solidno upravlja monopolom izrastao u konkurentnu tvrtku na regionalnoj razini i važnu kariku u razvoju energetike i postizanju energetske neovisnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije