Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Isplati li se uložiti u naftu pri cijeni od 50$ po barelu?

nafta
Reuters/PIXSELL
20.07.2015.
u 11:08

Naime, Iran je obećao da nuklearni program neće koristiti u vojne svrhe, a Zapad će zauzvrat dignuti dio sankcija nametnutih ovoj zemlji, među kojima će biti i sankcije na izvoz nafte

Budući da je u posljednjih mjesec dana u fokusu investora na financijskim tržištima bila isključivo situacija u Grčkoj, pomalo je neprimjećeno prošao dogovor zapadnih sila sa Iranom vezan uz iranski nuklearni program, koji je uzrokovao nagli pad cijene nafte. U posljednja tri tjedna cijena WTI nafte pala je čak 16,8%, te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 51,24$ po barelu.

Naime, Iran je obećao da nuklearni program neće koristiti u vojne svrhe, a Zapad će zauzvrat dignuti dio sankcija nametnutih ovoj zemlji, među kojima će biti i sankcije na izvoz nafte.

S obzirom na trenutnu situaciju na naftnom tržištu u kojoj je ponuda nafte veća od potražnje, investitori na financijskim tržištima očekuju da će dodatna ponuda nafte još više zasititi tržište te dovesti do novog pada cijene nafte, te radi toga već tjednima prodaju financijske derivate vezane za naftu, uvjereni da će u budućnosti naftu moći kupiti po mnogo jeftinijoj cijeni od sadašnje.

No budući da je cijena nafte sada upola niža nego je bila prošle godine u isto vrijeme, da li je realno očekivati značajniji nastavak pada cijene?

Trenutna proizvodnja svih članica OPEC-a je približno 30 milijuna barela dnevno, a Iran koji radi sankcija godinama nije mnogo ulagao u proizvodne kapacitete teško da u idućih godinu dana može proizvodnju povećati za više od 0,5-0,6 milijuna barela dnevno, što neće značajno promijeniti situaciju na tržištu. Jedina nafta koju Iran može odmah plasirati na tržište su zalihe od 30-37 milijuna barela koje Iran trenutno drži u tankerima na obali. No budući da SAD-u i Europskoj uniji trebati mjeseci da zakonski uklone sankcije, niti ta količina se neće na tržištu naći vjerojatno do 2016. godine.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je pad cijene zadnjih tjedana bio pretjeran te da se cijena nafte teško može duže zadržati na razinama ispod 50$ po barelu, jer pri tako niskoj cijeni mnogim naftnim kompanijama jednostavno ne isplati vaditi naftu. Posljednji puta kada je cijena pala na 44$ po barelu, u SAD-u je privremeno zatvorena čak polovina svih naftnih bušotina. Ukoliko cijena nastavi padati, ponovno će doći do zatvaranja bušotina, smanjivanja proizvodnje i rasta potražnje za naftom.

Dugoročno će cijena nafte nastaviti rasti, a u toku godinu do dvije dana lako može barem na kratko ponovno porasti 20-30%, na 60 do 65$ po barelu.

Faktori koji će utjecati na cijenu nafte su globalni gospodarski rast koji bi trebao ubrzati idućih godina, tečaj američkog dolara od kojeg se idućih godinu dana očekuje jačanje, te politička situacija na Bliskom istoku.

Komentara 4

KR
krumember
13:36 20.07.2015.

Energija je svugdje oko nas, rekao je mr. Tesla. Imamo je dovoljno za većinu svojih potreba pa čak i za potrebe prijevoza.Inozemna nafta nam je nametnuta a politika ju je prigrlila u zamjenu za novac i zapostavila naše energetske potencijale kao i sve druge. Sada samo trabunjaju svake četiri godine da oni znaju bolje od drugih.

DO
doktor1
12:32 27.07.2015.

Uvijek se javljaju znalci koji ističi "preniska cijena nafte". Jedno je sigurno, na sreću nećete još dugo vidjeti cijenu iznad 100 USD jer oni koji imaju puno nafte i sa 30-40 USD/barel zarađuju jako dobro. Osim toga Rusi su još prije nekoliko desetljeća dokazali da nafta nije neobnovljivi izvor. Odgovaralo im je naravno jer su sami izvoznici i dobro su zarađivali. No sankcije će rusima dobro doći jer će jako unaprjediti svoje zaostale ekonomske grane i kapacitete a to je za svijet dobro jer neće imati jak USA utjecaj. Amerikanci več 40 godina dirigiraju raznim igrama cijenu nafte za koju nema nikakvog razloga da bude iznad 25-30tak USD/barel.

Avatar davcro
davcro
17:04 15.08.2015.

Nemam pojma ovdje je ista cijena benzina pa da ga vani badava dijele opet bi ga isto plaćali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije