Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Rimac:

'Investitorima sam se obvezao do 2020. ostati u tvrtki i zadržati 50% vlasništva'

rimac
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
18.11.2014.
u 19:55

Tvrtka inovatora Mate Rimca danas tržišno vrijedi više od pola milijarde kuna

Tvrtka Rimac Automobili nastala je prije točno pet godina, sredinom studenog 2009. godine. Kriza je baš udarila Hrvatsku i do sada nije popustila. Unatoč tome, tvrtka inovatora Mate Rimca danas tržišno vrijedi više od pola milijarde kuna. U nju su uložili vlasnik Forbesa, Kinezi i bivši naftaš iz Kolumbije. Tvrtka je razvila i proizvodi najbrži električni automobil na svijetu Concept One. Brzina mu je 325 km/h, ubrzava do stotke za 2,8 sekundi i s jednim punjenjem baterija može prevaliti put od Zagreba do Dubrovnika.

Uz to, drži pet Guinnessovih i FIA svjetskih rekorda, a radi i na tehnologiji autonomne vožnje kakvu u svijetu razvija tek šačica kompanija poput Tesle i Googlea. S investicijom većom od 10 milijuna eura prvi hrvatski proizvođač automobila želi do 2017. imati proizvodnju od najmanje 20 vozila godišnje, promet od 15 milijuna eura te svake dvije-tri godine na tržište izbacivati nove vlastite modele vozila koji će biti upola jeftiniji za proizvodnju, piše Poslovni dnevnik.

Jeste li očekivali da će nakon pet godina vaša tvrtka tržišno vrijediti više od pola milijarde kuna?

Očekivao sam da će sve ići brže nego što je išlo. U biznisu baratam u eurima pa me procjena u kunama malo iznenadila – pola milijarde doista zvuči impresivno. No, zapravo ne razmišljam o vrijednosti tvrtke već o stvarima koje još želim napraviti.

Ali da danas prodate biznis, u džep biste mogli vi osobno spremiti više od 400 milijuna kuna, krenuti s nečim novim. To vam nije primamljivo?

Meni nije. Ovo je ono što želim raditi i zato sam dao određena obećanja investitorima. Obvezao sam se do 2020. godine ostati direktor tvrtke i zadržati više od 50 posto vlasništva. Trenutačno imam 82 posto.

Priča se da je jedna velika automobilska tvrtka ponudila preuzimanje?

Da, ali Rimac Automobili nisu na prodaju. I ne, ne mogu reći o kome je riječ.

Ipak planirate novu rundu investicije već iduće godine?

Sada mi se to čini izvjesnim. Više nisam u situaciji da moram tražiti novac već mi samo stižu ponude. S kapitalom bi brže rasli i brže mogli ući u neka nova područja. Zadovoljan sam time. Žao mi je samo što, primjerice, hrvatski VC fond koji se najavljuje za iduću godinu nije postojao koju godinu prije. Brže bih došao do pozicije na kojoj sam danas.

Kakva bi bila druga runda? S još jednom nulom na kraju s obzirom na planove o tvornici s kapacitetom od 200-tinjak automobila godišnje?

Concept One razvili smo vlastitim kapitalom. Ova investicija došla je za prvi serijski model Rimac Automobila koji ćemo predstaviti početkom 2016. godine i koji će se proizvesti u 88 primjeraka. No, želim tijekom sljedeće tri, četiri godine imati tri serijska modela u ponudi i proizvoditi nekoliko stotina komada godišnje.

Kakva tri modela?

Po jedan u klasi Ferrarija 458, zatim Lamborghini Aventadora i McLarena P1. Znači, od sportskog preko supersportskog do hipersportskog modela. Svaki je u svojoj cjenovnoj kategoriji jer razlike u zahtjevima, očekivanjima i na kraju bogatstvu imućnih vrlo su velike.

Kako ste došli do Kolumbijca Kanayeta Yapesa koji je prvi uložio u Rimac Automobile?

Ono što se malo zna jest da je on Kolumbijac hrvatskog podrijetla. Otac mu je nakon Drugog svjetskog rata otišao u Kolumbiju. On sam ne zna ni riječi hrvatskog. Obogatio se na nafti, voli brze automobile i član je Ferrarijevog Clienti i FXX programa te je vlasnik Ferrari Formula 1 bolida. Osim toga je i investitor te član Uprave Formule E. Želio je da mu se kći rodi u Hrvatskoj pa mu je jedan prijatelj iz Kolumbije predložio da nas posjeti kad će već biti ovdje. Nakon prve probne vožnje naših automobila i upoznavanja s našim planovima, vrlo brzo je odlučio investirati u našu tvrtku.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Rimac zaključio prvi krug ulaganja u iznosu od 10 milijuna eura

Komentara 13

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:12 18.11.2014.

Concept One razvili smo vlastitim kapitalom.niste ga vi razvili vlastitim kapitalom nego novcem hrvatskih gradana koja su ukradena. http://www.vecernji.hr/crna-kronika/ivan-rimac-opet-na-sudu-zamaglili-333-mil-kuna-tvrtke-slavonija-di-318377

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:47 18.11.2014.

Pogledajte si clanak o ovome u Wall Street Journal. Sapienti sat.

UF
ufrm
21:46 18.11.2014.

Tesla je otisao vec jako daleko u prodaji elektircnih auta, mislim da dugorocno rimac nema sansi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije