Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobilnost rada

Hrvatski i slovenski sindikati protiv ograničenja zapošljavanja hrvatskih radnika u Sloveniji

hzz
Marijan Susenj/PIXSELL
09.06.2015.
u 14:36

Izvješaj Europske komisije o mobilnosti radnika iz Hrvatske, objavljen 29. svibnja, također zaključuje da je za očekivati da će potencijalni odljev radnika iz Hrvatske u druge države članice biti relativno malen

Nacrt zakona koji je usvojila slovenska Vlada a kojim se za još tri godine produljuje ograničenje zapošljavanja građana RH u Sloveniji i izazvao je oštru kritiku hrvatskih i slovenskih sindikata. Savez  samostalnih sindikata Hrvatske smatra da sve četiri temeljne slobode na kojima počiva EU (sloboda kretanja roba, usluga, kapitala i rada) moraju imati jednaku važnost, i da je neopravdano postavljati ograničenja kretanju radnika  unutar  EU,  kad  istovremeno  nije moguće postavljati ograničenja kretanju  kapitala. Relativno mala veličina hrvatskog tržišta rada u odnosu na  tržište  rada  EU  ne  daje  povod objektivnim bojaznima da bi hrvatski radnici mogli izazvati poremećaje na tržištima rada drugih država članova.

Izvješaj  Europske komisije o mobilnosti radnika iz Hrvatske, objavljen 29. svibnja,  također  zaključuje  da je za očekivati da će potencijalni odljev radnika  iz  Hrvatske u druge države članice biti relativno malen (u odnosu na  tržišta  rada  drugih  država  članica),  te  da  nije vjerojatno da će uzrokovati  poremećaje na njihovim tržištima rada. Hrvatski državljani koji rade u drugim članicama EU predstavljaju 10% hrvatske radne snage (15-64 g. starosti),  što  je najveći postotak među svim državama članicama. Međutim, oni  koji su se odselili od ulaska u članstvo (2013. g.) predstavljaju samo 1,6%  hrvatske  radne snage, što je manje od postotaka za druge nove države članice. Radnici koji odlaze iz Hrvatske u druge države članice uglavnom su dobro  obrazovani,  mladi  i  u  zemljama u koje odlaze u prosjeku se lakše zapošljavaju od građana tih zemalja. Prema podacima Eurobarometra, hrvatski radnici  u  inozemstvo  odlaze zbog viših plaća (80%), boljih radnih uvjeta koji  se  ne  odnose  na  plaću  (31%) i nemogućnosti pronalaska posla u RH (30%).  Hrvatski  radnici  koji  rade  u  EU 2013. g. u Hrvatsku su poslali ukupno  više od 702 milijuna eura, što odgovara 1,6% hrvatskog BDP-a, te je na šestom mjestu po visini među državama članicama EU.

-  SSSH istovremeno upozorava da Hrvatska slobodu i mogućnost zapošljavanja hrvatskih radnika u drugim državama članicama ne smije gledati kao na način rješavanja  visoke  stope  nezaposlenosti  u  RH.  Drugim riječima, sloboda zapošljavanja u drugim državama članicama predstavlja samo dodatni razlog i odgovornost  za  Hrvatsku  i  njezine  institucije  da  hrvatskim građanima omoguće  da u svojoj domovini u praksi zaista ostvare ustavno pravo na rad, i  uvjete  rada od kojih se može dostojanstveno živjeti. U suprotnome, iako odlazak  radnika iz Hrvatske može kratkoročno sniziti stopu nezaposlenosti, odljev   mladih  i  obrazovanih  ljudi  dugoročno  će  naštetiti  razvojnim potencijalima  RH  i  ugroziti  njezin  ekonomski  i  socijalni oporavak. - istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Svaki  državljanin  EU  ima pravo živjeti i raditi u drugoj državi članici, istaknuo  je  Dušan Semolič, predsjednik veze slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS).  Upozorio  je  da  je  tragično  je  da se kapitalu daje prednost u pogledu  mobilnosti  i  da  Europska  komisija  poručuje da mobilni radnici pozitivno   utječu  na  gospodarstva  zemalja  u  koje  dolaze,  te  države primateljice  samo imaju koristi od njih.

- Mi u Sloveniji dobro razumijemo poziciju  hrvatskih  radnika  jer smo 2004. i sami bili u istoj nepravednoj situaciji. Prijedlog Zakona nije korektan nije prema Hrvatskoj - izjavio je Semolič.

>> Nijemci lani odbili pet tisuća Hrvata, čeka se njihov konačan stav

Komentara 4

ČA
čarapan
16:03 09.06.2015.

Tako ti je to kad si istocni komsija

TO
tolitol
20:33 09.06.2015.

Nekako mi se čini da doista samo totalno neuposlivi mogu ići raditi u Sloveniju za otprilike 30 posto višu plaću kad na samo dva sata od Zagreba imaš Austriju u kojoj su plaće barem dvaput veće. A da ne govorimo o tome da se radi o jednoj od najuređenijih europskih država. No ono što mi je u članku najzanimljivije jest to da čak nam 10 posto radno sposobnog stanovništva radi i živi u Zapadnoj Europi. Tako visokog postotka nema nigdje drugdje. Očito se od kraja šezdesetih do danas nije promijenilo ništa. I tada je gastarbajtera iz Hrvatske bilo otprilike 10 posto u stanovništvu. Hrvatska doista nikako na zelenu granu.

ZE
zeljkof
14:48 09.06.2015.

Nešto dobro i iz slovenije najzad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije