Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6. HTI konferencija

Hrvatska postaje međunarodno poznata destinacija zdravstvenog turizma

6. hti konferencija
Foto: Promo foto
1/7
05.03.2016.
u 15:15

Konferencija se ove godine prvi put održala izvan granica Hrvatske, kako bi upravo u tom najvećem svjetskom kongresnom gradu, Beču, predstavila i cjelovitu ponudu hrvatskog wellness, lječilišnog i medicinskog turizma

-Prije godinu dana zacrtali smo si napraviti od naše HTI konferencije industrije zdravstvenog turizma izvozni proizvod. U tome smo zaista i uspjeli. Ova je netom završena 6. HTI konferencija potvrdila da je jedna mala zemlja kao što je Hrvatska - u jednom proizvodu koji kod nas još nije ni potpuno afirmiran - konkurentna i ima što ponuditi- izjavila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić na kraju trodnevne, 6. HTI konferencije industrije zdravstvenog turizma u najvećem svjetskom kongresnom gradu, Beču, i otkrila kako će se iduća, 7. HTI konferencija održati u Rovinju, gradu-domaćinu ovogodišnjeg Zlatnog sponzora Maistre, i to od 28. veljače do 2. ožujka 2017. u ekskluzivnom rovinjskom hotelu Lone.

Taj najveći europski skup posvećen usponu tržišta zdravstvenog turizma u svijetu  - 6. HTI konferencija industrije zdravstvenog turizma 2016. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), hrvatske tvrtke Wellness Dalmacija i američkog MTA-a (Medical Tourism Associationa) te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva zdravlja RH, HTZ-a i Turističkih zajednice Zagreba i Malog Lošinja - okupio je od 3. do 5. ožujka u Beču 200-tinjak sudionika i predavača iz 40 zemalja, od SAD-a do Kine, iz svih sfera koje se naslanjaju na industriju zdravstvenog turizma (a u sklopu kojega se u sferi medicinskog turizma u ovom trenutku najviše traže usluge iz područja estetske kirurgije, stomatologije,  ortopedske kirurgije, tretmani pretilosti, medicinski potpomognute oplodnje i oftalmološke kirurgije). 

Šesta HTI konferencija ove se godine prvi put održala izvan granica Hrvatske,  kako bi upravo u tom najvećem svjetskom kongresnom gradu, Beču, predstavila  i cjelovitu ponudu hrvatskog wellness, lječilišnog i medicinskog turizma.  Cilj je Hrvatsku učiniti međunarodno prepoznatljivom destinacijom zdravstvenog turizma.  S tim u vezi direktor HTI konferencije Zdeslav Radovčić upozorio je da još nisu poduzeti značajniji koraci u provedbi ambicioznog akcijskog plana, donesenog u lipnju prošle godine. Njegova bi  provedba Hrvatskoj trebala donijeti dvije milijarde eura godišnje, od čega bi same bolnice mogle uprihoditi oko sto milijuna eura. 

 „Očekujem da će nova ekipa koja trenutno koordinira ministarstva zdravlja, turizma, HTZ i HGK imati više inicijative i biti brža u provođenju tog akcijskog plana“, rekao je Radovčić koji očekuje da će Ministarstvo zdravlja do kraja ove godine provesti kategorizaciju specijalnih bolnica, kako bi se one mogle pozicionirati na turističkom tržištu.

Naime, Ministarstva zdravlja i turizma u lipnju 2015. predstavili su Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma koji bi  za deset godina Hrvatskoj trebao donositi dvije milijarde eura godišnje, od čega bi same bolnice mogle uprihoditi oko sto milijuna eura, odnosno oko 800 milijuna kuna, za razliku od svega nekoliko milijuna koliki su im danas prihodi od zdravstvenog turizma.
Tek posljednjih nekoliko godina trgnuo se dio privatnog medicinskog sektora, ponajprije u segmentu dentalne medicine i plastične kirurgije i počeo dovoditi pacijente iz inozemstva. No očekuje se razvojna vizija i plan na razini države. 
Hrvatske privatne klinike na razini opremljenosti, kvalitete kadra i cijena  konkurentne su na europskom tržištu no njihova ponuda je relativno neorganizirana. 
Prema ocjeni HGK, najbolje destinacije zdravstvenog turizma s najboljim wellness hotelima u Hrvatskoj u 2015. bili su Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Thalassotherapia u Opatiji i LifeClass Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri. 

Za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj nužne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

S prihodom od 300 milijuna eura godišnje od usluga zdravstvenog turizma Hrvatska danas nije ni među prvih deset europskih destinacija, a glavna kočnica za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj postojeći je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji onemogućava kategorizaciju bolničkih ustanova za turističku djelatnost, upozoreno je na 6. HTI konferenciji industrije zdravstvenog turizma, koja je u četvrtak 3. ožujka počela u Beču.

Na konferenciji su izneseni i podaci svjetske udruge za zdravstveni turizam, po kojima je u 2015. najbolja europska destinacija zdravstvenog turizma bila Velika Britanija, slijede Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Malta i Turska, koja bilježi i najbrži rast u ovom segmentu turizma. Svjetska zdravstvena organizacija računa kako će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženijom orijentacijom društva na zdravi život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svjetska industrija, koja će 2030. činiti čak 22 posto svjetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja. Unatoč velikim potencijalima, Hrvatska zauzima skroman udio u toj najbrže rastućoj grani turizma koja bilježi godišnji rast od 15 do 20 posto na svjetskoj razini, za što su sudionici iz Hrvatske najodgovornijim označili odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Naime, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, zdravstveni turizam u Hrvatskoj na godišnjoj razini zapošljava oko 10.000 osoba i ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga, a procjene su da bi vrlo  brzo moglo  doseći prihode  milijardu eura godišnje. Postojeća ponuda wellness turizma u hotelima i turističkim resortima usmjerena je na tretmane ljepote, masaže, saune, bazenske sadržaje i fitness, a njezin razvojni potencijal umanjuje nepostojanje regulative o osposobljenosti osoblja, kao i postojeći zakonski propisi koji ograničavaju uvođenje medicinske kompomente u hotelijerstvo.

„Sve hrvatske specijalne bolnice imaju višak kapaciteta, ljudi i prostora koje bi mogle ponuditi na tržištu, što sada ne mogu zbog tog zakona“,  izjavio je pak novinarima predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma Hrvatske gospodarske komore Marcel Medak, te pozvao zdravstvenu administraciju da se što prije pristupi hitnim izmjenama postojećeg zakona.
Riječ je o zakonskim izmjenama koje je namjeravala provesti još prošla zdravstvena administracija, no, nakon provedene javne rasprave, povukla ih je iz procedure u srpnju prošle godine. 
Medak je istaknuo da uskoro očekuju kontakte s novom zdravstvenom administracijom kako bi se  omogućilo bolje poslovanje specijalnih bolnica i njihova registracija za turističku djelatnost, te registracija hotela za zdravstvenu djelatnost, što bi poboljšalo njihovo poslovanje izvan sezone.

U prvom dijelu konferencije Jonathan Edelheit, prvi čovjek američkog MTA-ja, istaknuo je važnost povezivanja hotela i bolnica, javnog i privatnog sektora radi uspješnijeg nastupa na tržištu zdravstvenog turizma, dok je   Linda Abdullah, direktorica Ureda za zdravstveni turizam Dubaija, iznijela strategiju kojom su svojim zdravstvenim uslugama prošle godine privukli 500.000 turista. Među njima je bilo 45 posto inozemnih turista za koje su u Dubaiju uveli posebne charter linije, osigurali im prevoditelje i posebna zdravstvena osiguranja te otvorili web stranice na koje pacijenti mogu uputiti prigovore na uslugu i prijaviti eventualne komplikacije. 

Njihov projekt Dubai Healthcare Cityja (koji je još u izgradnji, a kad bude posve završen bit će veličine 16 nogometnih igrališta), težak pola milijarde dolara, već sada vapi za klijentelom iz cijeloga svijeta, a posebno europskom. Bit će to najveći klaster te vrste u svijetu, naglasila je Linda Abdullah i dodala kako Hrvatska može biti ponosna što ima tako jak izvozni proizvod kao što je HTI konferencija, koja već šestu godinu povezuje i umrežava sve bitne sudionike, pružatelje i kupce usluga zdravstvenog turizma u ovom dijelu Europe.

Potom je Carlo Corazza, direktor Ureda za turizam, nove i kreativne industrije pri Europskoj komisiji naglasio kako je upravo zdravstveni turizam u fokusu razvoja strategije turizma pri EK i EU općenito. Poslijepodnevni sati su pak bili rezervirani za dvije panel rasprave o temama “Regionalne suradnje” i “Jesu li osiguravajuće tvrtke jedini značajni kupci zdravstvenog turizma”.
Konferencija u Parkhotelu Schoenbrunn nastavljena je u petak 4. ožujka, predavanjem naše Mirne Jukić, a sada austrijske olimpijske prvakinje u plivanju i ambasadorice najvećeg svjetskog neprofitnog jedriličarskog projekta “Mirno more”, koja je otvorila blok predavanja na temu “Približimo turizam osobama s invaliditetom”, a zatvorila panel diskusija na temu “Globalno uspješna i prepoznata odredišta za zdravlje i wellness”. Njezin je pak moderator bio Zdeslav Radovčić, prvi čovjek tog novog vala zdravstvenog turizma u nas i osnivač HTI konferencije. 
Naglasimo još i da je Hrvatska liječnička komora (HLK) i ove godine maksimalno bodovala HTI skup, i to s 12 bodova hrvatskim liječnicima za pasivno i čak 18 bodova za aktivno sudjelovanje na HTI konferenciji u Beču.

>>Hrvatska pamet gradi “grad zdravlja” u Dubaiju

>>Zdravstveni turizam idućih će godina rasti 7 posto godišnje

Komentara 4

DO
doktorica
19:30 06.03.2016.

bez razvoja zdravstva osobito na otocima,ne može se očekivati da nam dođu turisti osobito stariji kojima je to važan segment...

HH
helgin@hogar
21:10 05.03.2016.

hrvatski turizam.... ispravka istarski zdr turizam i malo zg i malo dalmatinski!!! kontinentalna hrvatska i zdr turizam nula bodovo, iako su i do tri puta jeftinije cijene nekih zdr usluga u slavoniji nego u istri! drugim rijecima, ako nema turizma, nema ni zdr turizma!

KS
krao_sam
16:31 05.03.2016.

Dobri smo samo po iseljavanju, statistika je nemilosrdna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije