Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆALO

Genera se ove godine vraća u Rusiju i širi tržište na sj. Afriku

hanžeković genera
Arhiva VL
03.03.2010.
u 11:42

Unatoč sve većoj nelikvidnosti koja im otežava poslovanje i prijeti da će 2010. biti gora i od prošle godine, u veterinarsko-farmaceutskoj kompaniji iz Kalinovice kažu da su odlučili povećati ulaganje u farmaciju.

Veterinarsko-farmaceutska kompanija Genera iz Kalinovice nedaleko od Zagreba smanjila je lani gubitak u poslovanju sa 37,8 milijuna na 598.000 kuna. U Generi, koja zapošljava 248 djelatnika, zabrinuti su za poslovanje u ovoj godini zbog sve veće nelikvidnosti.

– U usporedbi s prošlom godinom, u kojoj smo imali gubitak zbog restrukturiranja, ali i direktan gubitak iz poslovanja, napravljeni su znatni pomaci. Taj pozitivni pomak posljedica je više faktora, od povećanja prihoda od prodaje, smanjenja određenih kategorija troškova, kontinuiranog unapređenja organizacije poslovanja u svim segmentima – kazala je članica uprave Genere Ana Hanžeković-Čorak i istaknula da je u kriznim vremena apsolutno potreban dodatan angažman uprave, čak i u operativnom poslovanju. Prihodi Genere za četvrto tromjesečje 2009. porasli su 11% u odnosu na 2008. godinu.

Osnovni razlog povećanja prihoda rast je prodaje na stranim tržištima. Konsolidirana bruto dobit za četvrti kvartal 2009. iznosi 18,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju 2008. gubitak bio 5,6 milijuna kuna.

– Farmaceutska industrija zasad nije izravno pogođena globalnom krizom osobito ako je uspoređujemo s drugim gospodarskim granama poput proizvodnje automobila, luksuznih proizvoda – kaže Ana Hanžeković-Čorak te nastavlja:

– Ipak, globalna recesija indirektno je imala negativan utjecaj na poslovanje naših poduzeća, što se najviše osjeća u otežanoj naplati i slabijoj likvidnosti u okruženju. Bojimo se samo da će 2010. godina biti teža od 2009., ali spremni smo na to i ulažemo velik napor u to da izdržimo ovo teško razdoblje. Trenutačno je teško opstati kao proizvođač u Hrvatskoj – zabrinuta je Ana Hanžeković-Čorak. U Generi očekuju pozitivne efekte bolje organizacije poslovanja te širenja na strana tržišta, što im je, kaže, ključno u ostvarenju plana za 2010. i 2011. godinu.

– U 2010. plan je povećati izvoz na tržištu Irana. Rusija je tržište na kojem smo već poslovali i, na žalost, napustili ga prije nekoliko godina. Cilj nam je ove godine ponovno pokrenuti prodaju u Rusiji. Intenzivno radimo i na pokretanju registracije i prodaje na tržištima sjeverne Afrike (Egipat, Alžir, Maroko, Tunis) – najavljuje Ana Hanžeković-Čorak.

Lani je Veterina izvozom ostvarila 45 % prihoda, a u Hrvatskoj 55 %.

– Cilj nam je što prije preokrenuti taj trend u korist izvoza – najavljuje Ana Hanžeković-Čorak.

Veterini, koja je članica Genera grupe, potkraj siječnja prošle godine odobren je GMP certifikat za proizvodnju suhih oblika lijekova na području EU, što znači da su uskladili proces proizvodnje i sustava upravljanja kvalitetom s najstrožim europskim zahtjevima.

– To je ujedno i preduvjet za prodaju suhih oblika lijekova na europskim i drugim stranim tržištima. Uskoro očekujemo i drugi certifikat za liofilizirana cjepiva za peradarstvo. Cilj Genera grupe je cjelokupan proces proizvodnje potvrditi dobrom proizvođačkom praksom (plan nam je da do 2010. cijeli naš proizvođački dio bude spreman za EU). Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora dobili smo suglasnost za povećanje poslovnog udjela u društvu Genera lijekovi. U taj projekt odlučili smo ulagati jer očekujemo znatan povrat sredstava u duljem razdoblju i vjerujemo u budućnost generičkih lijekova, kao i u našu kompetenciju na tom području – kazala je Ana Hanžeković-Čorak.

U Generi razmatraju moguće akvizicije jer je kriza najpovoljnije vrijeme za preuzimanje tvrtki.

– U današnjem turbulentnom okruženju nemoguće je očekivati organski rast poduzeća isključivo poslovanjem, nego dio rasta ozbiljnih tvrtki proizlazi, svakako, i iz širenja putem akvizicija. Kao što se vidi iz svakodnevnih primjera, bez stalnog rasta nema opstanka na tržištu. Stoga svakodnevno razmatramo potencijalne akvizicije, razmišljamo o novim mogućnostima rasta i razvoja te samo čekamo prave prilike. Ovdje moram naglasiti da je svaka akvizicija vrlo ozbiljan poslovni pothvat koji uvijek nosi nepredvidive rizike. Stoga takve opcije detaljno razmatramo uzimajući u obzir, osim financijskih elemenata, i sve ostale važne parametre kao što su stanje na tržištu, sinergijski efekti... Drugim riječima: ne srljamo, pomno promišljamo takve pothvate te na taj način minimiziramo rizike – rekla je Ana Hanžeković-Čorak. Iz tvrtke GlaxoSmithKline nedavno su najavili promjene i u zagrebačkom laboratoriju, koji su otkupili od Plive, u sklopu restrukturiranja kompanije. Genera je već zaposlila stručnjake koji su u vrijeme restrukturiranja Plive postali tehnološki višak.

– Trenutačno ne planiramo veća zapošljavanja, ali uvijek smo otvoreni i zainteresirani za visokokvalificirane i obrazovane pojedince. Vjerujemo da su kvalitetni zaposlenici ključni za uspjeh našeg poslovanja – zaključila je članica uprave Genere Ana Hanžeković-Čorak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije