Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Fed podigao kamatne stope po prvi put u zadnjem desetljeću

federalne rezerve
Foto: FAH
16.12.2015.
u 22:07

Fed je jasno rekao da je povišenje stope početak postupnog pritezanja i da će u odlučivanju o svojem narednom potezu glavno biti praćenje inflacije koja je ispod ciljane.

Američka središnja banka Federalne rezerve (guvernerka Janet Yellen na fotografiji) povisila je u srijedu kamatne stope po prvi put u skoro zadnjih deset godina signalizirajući uvjerenje da je američko gospodarstvo uvelike nadišlo posljedice financijske krize 2007-2009.

Odbor koji određuje politiku američke središnje banke povisio je svoju ključnu kamatnu stopu sa skoro nule za četvrtinu postotnog boda na raspon između 0,25 posto i 0,50 posto, okončavši dugu raspravu o tome je li gospodarstvo dovoljno jako da podnese više troškove pozajmljivanja.

"Odbor ocjenjuje da je došlo do znatnog poboljšanja uvjeta na tržištu rada ove godine i prilično je uvjereno da će inflacija rasti u srednjem razdoblju do cilja od 2 posto", rekao je Fed u priopćenju koje je jednoglasno usvojeno.

Fed je jasno rekao da je povišenje stope početak postupnog pritezanja i da će u odlučivanju o svojem narednom potezu glavno biti praćenje inflacije koja je ispod ciljane.

Nove gospodarske projekcije Feda ostale su uglavnom nepromijenjene od rujna s nezaposlenošću koja se predviđa da će pasti na 4,7 posto sljedeće godine a gospodarski rast na 2,4 posto.

Fed je snizio svoju ključnu kamatu na nulu krajem 2008. kako bi zaustavio pad gospodarstva nakon što je slom tržišta nekretnina oborio divove s Wall Streeta i uzdrmao povjerenje svijeta u američki financijski sustav.

Zadnji put je Fed povisio kamatne stope 2006.

>> U srijedu povijesna odluka američke centralne banke

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
08:58 17.12.2015.

dok se naivni bave 'bijegom' kapitala iz brazila, kine, turske, i ostalih zemalja u razvoju, u ameriku, amerikance najviše u ovoj priči brine sad još veći problem otplate kredita. ako ste dužni 6.000 mlrd dolara, dizanje kamatne stope za 0,25%% nije nešto što se olako ispusti. a kad znate da je američki dug skoro 19 tisuća milijardi dolara, svaki promil promjene u kamatnoj stopi vas ozbiljno uzdrma. nekako vam vaši mediji ne daju podatke o strahovitom padu kreditiranja amerikanaca, ne uzimaju se krediti za nekretnine, stanove. a taj silni štampani novac su banke ubacile na burzu i kredite državi, ne u kreditiranje građana i poduzeća. a to znači nešto drugo, a ne probleme samo u 'ostatku svijeta', 'u razvoju'. vrijeme dolara prolazi, stižu novi igrači. bila je i funta nekad glavna, sad više nije. očito nas čeka juan. kinezi, kao i kroz cijelu povijest, su bili najjača sila. uvijek na vrhu. oni koji sumnjaju u to, nek mi vele otkud su tipke po kojima lupkaju.

SM
SmellsLikeŠit
15:07 17.12.2015.

Pa onda neka neko kaže da SDP i koalicija lažu. Hrvatska raste, eto SAD će porasti i kamate na zaduživanje i SAD sigurno više nema povratka na staro.

ST
stomugromova
22:50 16.12.2015.

William Enghdal o EU i SAD : Budućnost EU ne leži, danas, na Zapadu. Amerika je bankrotirana, u ekonomskoj depresiji goroj nego 1930-ih. Vladine statistike lažu. Stvarna nezaposlenost je veća od 23 posto, a ne fiktivnih 5,1 posto. Amerikance, posebno srednjeg imovinskog statusa, uništavaju nekretninske prevare, gubitak radnih mjesta, smanjena primanja, seljenje radnih mjesta u druge zemlje. Dopustili su oligarsima da unište ono što je, dok sam bio dječak 1950-ih, bila mirna, prekrasna zemlja. Ubojstva braće Kennedy, od strane CIA-e, bila su samo početak pada. Mi Amerikanci smo to dopustili, od ratova u Vijetnamu, Iraku, Afganistanu i, sada, Ukrajini i Siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije