Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijski savjetnik

Energetski certifikat i na rate, a do višeg energetskog razreda na kredit

17.09.2014., Zagreb - Krizanje Klaiceve ulice Meduliceve ulice i Prilaza Gjure Dezelica, zgrade kojima ce obnoviti fasadu Photo:
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
22.10.2014.
u 23:45

Kod objekata za stanovanje maksimalna cijena izrade energetskog certifikata iznosi 2700 kuna, za zgrade i veće kuće može iznositi maksimalno 7400 kuna. Može se zatražiti i za cijelu zgradu, a koristit ga mogu svi suvlasnici, objašnjava Narcisa Mrazovića Hegedić iz Zagrebačke banke

P: Dobio sam u nasljedstvo kuću koja nema energetski certifikat. Htio bih je pripremiti za prodaju te me zanima koliki su troškovi izrade energetskog certifikata i može li se platiti na rate?

(Zvonimir iz Varaždina)

O: Od 1. siječnja 2014. godine sve nekretnine koje se prodaju moraju imati energetski certifikat, a on može poslužiti i kao savjet i smjernica stručnjaka za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenog objekta.

Iako je energetski certifikat koristan i može povećati vrijednost nekretnine, prodavatelju stana ili kuće predstavlja dodatni trošak kad još ne raspolaže novcem od prodaje. Cijena izrade energetskog certifikata utvrđuje se ovisno o površini i složenosti objekta te o tome je li riječ o novoj ili postojećoj nekretnini, a određuje ju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Kad je riječ o objektima za stanovanje, maksimalna cijena izrade energetskog certifikata iznosi 2700 kuna.

Cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade i kuće do 250 četvornih metara iznosi 4750 kuna s uključenim PDV-om, za one od 250 do 400 četvornih metara iznosi do 7400 kuna, a za poslovne objekte, poput hotela, može iznositi i do 31.700 kuna. Inače, izrada certifikata može se zatražiti i za cijelu stambenu zgradu, a koristiti ga mogu svi suvlasnici stanova u zgradi.

Kako bi svojim klijentima učinili energetski certifikat što dostupnijim, Zagrebačka banka je osigurala mogućnost njegova plaćanja na rate.

Ako ste korisnik kartica Zagrebačke banke (MasterCard, go!card, Visa Avenue Mall i Maestro uz ugovorenu Lepezu ili Platni asistent) kod ugovorenih certifikatora energetske certifikate možete platiti na najviše 12 rata bez naplate kamata i naknada.

Dodatno, korisnicima MasterCard kartica (Standardne, Zlatne i Platinum) na raspolaganju je i brzi gotovinski kredit u kunama, maksimalnog iznosa do 20.000 kuna i s rokom otplate do 24 mjeseca.

Također, ako prije prodaje želite postojeću nekretninu učiniti energetski učinkovitom, kako biste ostvarili višu cijenu nekretnine, na raspolaganju su vam Zeleni krediti za poboljšanje energetske učinkovitosti, uz fiksnu kamatnu stopu šest posto i na rok otplate do šest godina. Iznosi kredita su od 15.000 do 300.000 kuna.

Brza realizacija, uz minimalnu dokumentaciju, moguća je u bilo kojoj poslovnici Zagrebačke banke, a popis ugovorenih energetskih certifikatora potražite na www.zelenazona.hr ili www.domosfera.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije