Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrebno dodatno udvaranje

Duhanski 'brak' još na čekanju: Reynolds odbio vlasnika TDR-a

21.06.2013., Rovinj - Predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro i clan uprave za marketing David Flam, u sklopu obilaska tvornice cigareta, prezentirali su bredndirane proizvode tvornice cigareta te poslovanje i buduce poslovne planove. Photo: Jurica Galoic/PIX
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
16.11.2016.
u 15:06

Ostvarenjem transakcije nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu. Samo BAT prodaje 663 milijarde cigareta godišnje

Reynolds American načelno pristaje, ali želi da se British American Tobacco (BAT) još malo trudi oko njega – može se zaključiti iz tvrdnji upućenih izvora nakon vijesti da je američka duhanska kompanija odbila britansku ponudu. Prema navodima upućenih izvora Reutersa, BAT je dobio odbijenicu za svoju ponudu vrijednu 47 milijardi dolara jer Reynolds traži veću cijenu.

Dobro je, ali...

Podsjetimo, realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu. Tržišna vrijednost Reynoldsa iznosila je u ponedjeljak 76 milijardi dolara, a na američkom duhanskom tržištu ta tvrtka drži udjel od 34 posto, dok vodeća Altria drži 51 posto.

BAT je pak jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brendova, zapošljava više od 50.000 ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu. Od sredine prošle godine vlasnik je naše Tvornice duhana Rovinj, kupio ju je od Adrisa za oko pola milijarde eura. BAT u tvornici u Kanfanaru proizvede oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta. Prema nedavnim riječima Rama Addankija, predsjednika uprave BAT-a Adrija, “cilj je da u idućih pet godina dostignemo proizvodnju od 17 milijardi komada cigareta godišnje”.

Reynoldsovim odbijanjem BAT-a pregovori ipak nisu propali. Kako navodi Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore, pregovora se i dalje, a BAT je voljan poboljšati svoju ponudu.

Naime, BAT je u listopadu za 58 posto dionica Reynoldsa koje još ne posjeduje ponudio 20 posto premije na tržišnu cijenu. Nakon što je objavljena ponuda, Reynolds je oformio poseban odbor direktora koji je trebao vrednovati prispjelu BAT-ovu ponudu.

Prema mišljenju analitičarke Vivien Azer iz tvrtke Cowen & Co., BAT-ova inicijalna ponuda zapravo je tek “dobra početna ponuda”, ali naglašava i da je britanska multinacionalka izašla s ponudom tek nakon što je Reynoldsova dionica pala 12 posto sa svog srpanjskog povijesnog vrhunca.

– Vjerujemo da postoji prostor za povećanje BAT-ove ponude – dodala je Azer. Obje kompanije odbile su komentirati medijske napise.

Vodeća tržišna uloga

Preuzimanje ostatka udjela u Reynoldsu označio bi povratak BAT-a na visokoregulirano, ali i dalje lukrativno američko duhansko tržište nakon 12 godina. Naime, američke duhanske kompanije bile su u mogućnosti povisiti cijene kako bi odgovorile na manju prodaju. BAT bi povratkom u SAD postao jedina velika duhanska kompanija s vodećom tržišnom ulogom u Americi i svijetu. Prema izračunu analitičara, kupnjom Reynoldsa američko tržište sudjelovalo bi s 40 posto u BAT-ovoj prodaji te bi donosilo polovicu dobiti.

BAT i Reynolds bili bi vodeći svjetski proizvođači elektroničkih cigareta, obećavajućoj niši za “duhance.” Dio analitičara smatra da bi spajanje moglo ohrabriti Philip Morris da se opet ujedini sa svojom američkom podružnicom Altrijom koju je izdvojio 2008.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije