Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA U PLAĆANJU

Do 2020. godine 50 posto plaćanja na Visu bit će preko mobitela

Kreditne kartice
Foto: Pixsell
29.01.2014.
u 13:30

Tvrtka je u nove tehnologije plaćanja lani uložila više od 300 milijuna eura, poručuju da elektronsko plaćanje može biti snažno oružje u suzbijanju sivog tržiša.

Rapidno se mijenja svijet plaćanja. Beskontaktne kartice i digitalni novčanik donijet će goleme promjene i do 2020. očekujemo da će se 50 posto Visinih transakcija odvijati preko mobitala – istaknuo je na prezentaciji rezultata poslovanja Catalin Cretu, direktor Vise Europe.

Broj beskontaktnih Visa kartica dosegnut će do kraja godine u Europi 100 milijuna, što je petina njihovih ukupnih kartica. Raste i udio internetske kupnje. Podatak da je više od 24 posto ukupnih transakcija u tjednu prije Božića u Europi obavljeno preko interneta govori o razmjerima njezina razvoja. U razvoj novih tehnologija kartičar je lani uložio više od 300 milijuna eura.

Trenutačno razvijaju 62 projekta mobilnog plaćanja, sklopili su ugovore s Vodafoneom u Španjolskoj i Njemačkoj, ali i u Rumunjskoj i na ostalim manjim tržištima. Lani je Visa Europe povećala prihode 11 posto, na 1,2 milijarde eura, dobit prije oporezivanja iznosi im 264 milijuna eura i u mreži imaju 500 milijuna kartica. Broj beskontaktnih kartica povećali su lani 53 posto, potrošnju na prodajnim mjestima 8,5 posto, na 1,4 bilijuna eura, a ukupna je potrošnja dosegnula dva bilijuna eura. Brojke nisu male, s obzirom da Visa Europe kao zasebna tvrtka postoji tek 11 godina. Na svakih 6,5 eura potrošenih u 37 europskih zemalja, jedan je euro plaćen na Visu. Hrvatska se podružnica priključila Visi Europe lani, stupanjem u Europsku uniju, a prije toga poslovanje je bilo pod Visom Inc. Cilj im je i kod nas povećati udio beskontaktnih plaćanja.

Gorana Perišić Kranjčec, menadžerica Vise za Hrvatsku, istaknula je da trenutačno sa 3,8 milijuna Visa kartica imaju tržišni udio veći od 50 posto. U trećem kvartalu 2013. ukupna potrošnja u Hrvatskoj dosegnula je 1,2 mlrd eura, a napravljena je kroz 12,6 milijuna transakcija. Zbog priključenja Hrvatske EU bitno se povećala turistička potrošnja; od travnja do rujna iznosila je 665 milijuna eura, što je na godišnjoj razini rast od 42 posto. Zanimljivo je da je potrošnja Norvežana rasla 43,1 posto, a znatno više trošili su i Šveđani, Austrijanci, Nijemci...

U budućem poslovanju, naglasio je Catalina, fokusiraju se na dogovaranje s regulatorom oko implementacije novih tehnologija plaćanja, jer elektronska plaćanja mogu biti snažno oružje u suzbijanju sivog tržišta. Kartičarske prijevare ne mogu u potpunosti izbjeći, no trenutačno se na 400 eura na fraud odnosi 0,04 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije