Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska tržišta

Cijene nafte prošloga tjedna pale 10 posto, moguć i daljnji pad

rafinerija u Iraku
Reuters/PIXSELL
11.01.2016.
u 07:31

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela u petak iznosila 33,16 dolara, nakon što je u četvrtak zaronila na 32,10 dolara, najnižu razinu od prosinca 2003. godine.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su prošloga tjedna 10 posto, zaronivši na najniže razine u najmanje 11 godina, a analitičari Goldman Sachsa očekuju i daljnji pad.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak iznosila 33,55 dolara, oko 10 posto manje nego tjedan dana prije, a u četvrtak je u jednom trenutku zaronila na samo 32,16 dolara, najnižu razinu od travnja 2004. godine.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela u petak iznosila 33,16 dolara, nakon što je u četvrtak zaronila na 32,10 dolara, najnižu razinu od prosinca 2003. godine.

U posljednjih 18 mjeseci, otkako je počeo pad, cijena nafte potonula je s više od 100 dolara na manje od 40 dolara po barelu, a pojedini analitičari kažu da bi mogla skliznuti i ispod 30 dolara.

Pad cijena nafte posljedica je, kažu analitičari, slabosti potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

S druge strane, proizvodnja je i dalje visoka jer se najveći svjetski proizvođači ne uspijevaju dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

U proteklih godinu dana u svijetu se proizvodilo 1,5 milijuna barela dnevno više nego što se trošilo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će se u 2016. godini rast globalne potražnje usporiti na 1,20 do 1,25 milijuna barela dnevno, s 1,8 milijuna barela dnevno u 2015. godini.

Uz to, cijene su nafte pod pritiskom zbog visokog tečaja dolara jer se očekuje da će američka središnja banka Fed u ovoj godini nastaviti povećavati ključne kamatne stope, nakon što ih je u prosincu povećala po prvi puta od 2006. godine.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su u petak da bi cijena nafte trebala dodatno pasti kako bi proizvođači bili prisiljeni smanjiti proizvodnju na razine na kojima bi se ponuda uravnotežila s očekivanom potražnjom.

Goldman, koji procjenjuje da bi cijena barela mogla pasti i na 20 dolara po barelu, poručio je da bi u prvom tromjesečju ove godine cijena barela trebala biti znatno manja kako bi proizvođači smanjili svoje proračune na razine koje bi odgovarale cijeni od 40 dolara u 2016. godini.  

>> Jeftina nafta bit će jeftinija za još 15 dolara po barelu 

>> Nova vlada neće dopustiti istraživanje nafte u Jadranu

Komentara 4

HR
hromcan
10:32 11.01.2016.

To je uredu ali kod nas če cjena goriva pasti eventualno od 2-5 lipa SRAMOTA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije