Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PROJEKT

Brodosplit pobijedio na natječaju za zaštitu Venecije od poplava

Brodosplit
Foto: Brodosplit
1/3
23.05.2014.
u 22:12

Tomislav Debeljak: Brodosplit će vječno ostati upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije

Brodosplit je pobijedio na natječaju za projekt kojim bi se Venecija trebala zaštititi od poplava koje svakih pet godina poplave grad, izvijestili su iz splitskog brodogradilišta. Projektom MOSE (Mojsije) planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora zatvore tri kanala koja vode u Venecijansku lagunu, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana, uz vijek trajanja od oko 50 godina.

Brodosplit će isporučiti 21 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri brane odjednom i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a vrijeme isporuke je 30-60 dana. Kako objašnjavaju u splitskom brodogradilištu, brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

"Ovim se ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima" istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, u priopćenju.

>> Megaprojekt: Pogledajte kako će se Venecija braniti od poplava!

Komentara 5

Avatar tomsom
tomsom
07:43 24.05.2014.

bravo škver i bravo vrdoljak. očistio je škver od neradnika, nepotizma i lopovluka. zadržao one koji žele i mogu raditi i osigurao im egzistenciju.

Avatar tomsom
tomsom
07:45 24.05.2014.

lapsus. debeljak, a ne vrdoljak.

Avatar gladnijura
gladnijura
10:03 24.05.2014.

tomsom ......... nema veze na pogrešci. Bitno je da ljudi imaju što za raditi. I da protivnicima Debeljaka i njegovog načina vođenja firme, izbija iz ruku njihove lažne argumente.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije