Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grički dijalog

Izdavaštvo je u teškoj krizi, broj objavljenih knjiga pao 30 posto

lažna slika interliberskog sjaja
arhiv pixella
01.02.2011.
u 13:32

Je li hrvatska država digla ruke od hrvatske knjige, bila je provokativna tema Gričkog dijaloga. Izdavači tvrde da je broj objavljenih knjiga lani pao trideset posto

Je li hrvatska država doista digla ruke od hrvatske knjige, bilo je provokativno pitanje Jagne Pogačnik i Jadranke Pintarić na tribini Grički dijalog upućeno malim i srednjim izdavačima.

- Novac od države jedini je siguran novac. Ispostavim im račun i za desetak dana dobijem novac. A od knjižara ne mogu naplatiti račune godinama - kaže Gordana Farkaš Sfeci iz tvrtke Ocean more.

Samoregulacija tržišta

Da je hrvatsko tržište knjiga u velikoj krizi, tvrde Seid Serdarević iz Frakture i Mišo Nejašmić iz Jesenskog i Turka.

- Broj lani objavljenih naslova pao je trideset posto. Ove godine bit će još gore. No, to je i naša krivnja. Ceh se nije organizirao u onih sedam debelih godina. Sada imamo najveće rabate u knjižarama, pred nama je uvođenje PDV-a, ali i zabrana komisijske prodaje zbog ulaska u EU. Izdavaštvo je, kao i sve u ovoj državi, prepušteno samoregulaciji tržišta. Nedostaje nam kulturna strategija. U našoj branši radi 15.000 ljudi, više nego u poljoprivredi i brodogradnji, mi smo intelektualna elita koja ovu zemlju može maknuti s dna - uvjeren je Serdarević.

A Nejašmić je podsjetio na vremena Sanaderove vlasti kada je na besplatne udžbenike potrošeno milijardu i pol proračunskih kuna (!?), od čega je osamdeset posto  podijeljeno između tri izdavača.

Najviše za udžbenike

- Promet je tih godina u branši iznosio 1,2 milijarde kuna bruto. Iz proračuna se izdvojilo 550 milijuna kuna, na udžbenike čak 450 milijuna kuna, dok je iz Ministarstva kulture na sve druge knjige i knjižnice potrošeno stotinjak milijuna kuna godišnje - precizan je Nejašmić.

No, to je sada prošlost, sada se tržište urušava pa nije čudno da se knjige prodaju već i za pedeset lipa! Ministarstvo kulture smanjilo je iznos za knjigu dvadeset posto, Ministarstvo znanosti smanjivalo je potpore i retroaktivno. Hrvatska danas ima previše knjižara za broj objavljenih naslova te situaciju u kojoj jaki izdavači imaju i knjižare i distribuciju i tiskare i ucjenjuju srednje i male izdavače. A država na tribinu nije poslala niti jednog činovnika!

Komentara 1

DU
Deleted user
15:45 08.02.2011.

Čitamo isto kao i prije, samo kaj više posuđujemo, a manje kupujemo. A kaj se tiče tribine-stvarno je sramotno da država nije smatrala potrebnim makar ikoga poslati (a toliko ih sjedi i ne zna kam bi sa sobom..pogotovo u Ministarstvu kulture).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije