Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjige

Finska je počasni gost sajma u Frankfurtu

Kjell Westö
05.10.2014.
u 21:29

Nije zanemarena ni znanstvena fantastika pa se tu ističe jedinstveni finski književni žanr nazvan finski weird, hirovita, satirična i futuristička mješavina znanstvene fantastike, fantazije i satire, nordijske mitologije te horora

Na sajmu knjiga u Frankfurtu, koji otvara vrata 8. listopada, a na kojem tradicionalno nastupaju i hrvatski pisci i izdavači, zemlja počasni gost je Finska. Tako će se u Frankfurtu u brojnoj delegaciji finskih pisaca naći i Kjell Westö, pisac koji je bio zapaženi gost Drugog festivala svjetske književnosti u Zagrebu i čija su djela prevedena na hrvatski.

I u Finskoj vlada trend velike popularnosti kriminalističkih romana. Tako se svake godine u Finskoj objavi devedeset novih krimića. Najprodavaniji autori detektivskih i policijskih priča su Leena Lehtolainen, Matti Rönkä i Pekka Hiltunen. Ilkka Remes i Taavi Soininvaara majstori su političkih psiholoških trilera. Iduće su književne zvijezde Kati Hiekkapelto i Antti Tuomainen, dok Risto Isomäki, znanstvenik i ekološki aktivist, blista svojim ekotrilerima i znanstvenom fantastikom, može se pročitati u tekstovima koji najavljuju finski nastup u Frankfurtu.

Nije zanemarena ni znanstvena fantastika pa se tu ističe jedinstveni finski književni žanr nazvan finski weird, hirovita, satirična i futuristička mješavina znanstvene fantastike, fantazije i satire, nordijske mitologije te horora. Godišnje se na strane jezike prevede i objavi oko 200 finskih knjiga.

>> Središnji događaj iznimno djelo Suzane Marjanić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije