Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“ThisChasting” u režiji Mirana Kurspahića

Kolika je cijena ljudskog dostojanstva?

Mia Biondić, Iskra Jirsak i Mirela Videk u sceni iz predstave
Foto: arhiva Rugatino
02.02.2014.
u 21:30

Ovo je dokaz da teatru ne trebaju scena i kostimi već hrabrost, pamet i vrhunsko glumačko umijeće

Teatar Rugatino ima sjajnu novu predstavu, onu kojoj se odmah nakon premijere može reći da će se za nju tražiti karta više. “ThisChasting” je autorski projekt redatelja Mirana Kurspahića, priča o povampirenom reality showu koji svoje potencijalne voditeljice gurne preko ruba.

Striptiz i šmrkanje kokaina

Sve tri junakinje su nezaposlene glumice kojima je ovo zadnje šansa. Jedna je jednostavno loša i netalentirana, ali uporna u težlji da postane glumica, druga je “princeza” kćer političara čije je mjesto boravka Remetinac, treća u emocionalnom šoku nakon samoubojstva oca i do grla u dugovima koje je on ostavio. U maniri istinskog TV showa, gdje je kazališna publika ona publika koja odlučuje o tome tko će ispastiiz showa a tko pobijediti Kurspahić priču razvija postepeno, s ubojitim humorom koji kako priča teče prerasta u istinske udarce u pleksus.

Glavno je pitanje: kako nisko su djevojke spremne ići za posao iz svojih snova, i slavu koja s njim dolazi u paketu. Tako će potencijalne voditeljice šmrkati kokain, izvesti striptiz, potuči se... ali ipak osnovno poniženje u dno - i slom - dotiču kada svemoćni glas iz režije krene kopati po najintimnijim dijelovima njihovog privatnog života.

Naravno, pitanje o granicama poniženja i cijeni ljudskog dostojanstva je postavljeno i svima u publici, a redatelj promatračima posvećuje i sam kraj predstave, kada glumice sa scene plješću i skandiraju sve dok publika ne izađe iz Male dvorane Lisinski gdje smo, u subotu navečer, premijerno vidjeli “ThisChasting”.

Oktrutnost ili voajerizam

Kurspahić je ovdje “Veliki brat”, onaj najokturnije vrste, koji propituje i ljudsku potrebu da bude okrutan prema nemoćnima, ili podjednako grozan voajerizam koji nas tjera da gledamo takvu okrutnost i vjerujemo da smo sami na sigurnom. Njegove ideje na sceni su sjajno prevele u život tri glumice: Mirela Videk, kao sjajna praznoglava i stoga opasna natjecateljica, Iskra Jirsak kao neobično distancirana kćer političara čiji je raspad to veći kada padne sa zamišljenih visina, te Mia Biondić koja je u svojoj ulozi uspjela iskomentirati sve New Age budalaštine, ali i stvoriti lik djevojke koja puca pod emocionalnim pritiskom od tragedija u privatnom životu.

Ukratko: pogledajte dokaz da teatru ne trebaju scena i kostimi već hrabrost, pamet i vrhunsko umijeće.

Komentara 2

SA
sandrasi1
14:41 03.02.2014.

Ovo je sramota.Ovo je prdstava Mirjane Bobic Mojsilovic "Poslednja sansa",koju sam gledala u Beogradu.Promenjen je naslov i dodata su dva lika ali je prica ista...Zar plagijati i u umetnosti?Ne mogu da verujem da ljudi vise ne mogu ni da napisu nista originalno i da se pohvale svojim radom ... http://www.mirjanabm.com/pozoriste.html

PI
picklednun
10:02 04.02.2014.

shameful ! original by Mirjana Bobic Mijsilovic . Belgrade .. is there so little creativity that you have to theave from someone else?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije