Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomski stručnjaci:

Javni dug galopira prema 100 posto BDP-a, situacija je neizdrživa

kontejneri otpad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.11.2014.
u 07:45

Josip Budimir kazao je kako je zbog izostanka reformi situacija postala neizdržljiva

O stanju u gospodarstvu i najnovijem rebalansu proračuna u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija razgovarali su ekonomski stručnjaci Josip Budimir i Hrvoje Stojić.

 - Za očekivati je bilo veći stupanj ambicioznosti u fiskalnoj politici. Trebalo se poduzeti više za smanjenje deficita, a uštede na rashodovnoj strani su kozmetičke prirode, kazao je Stojić.

Josip Budimir kazao je kako je zbog izostanka reformi situacija postala neizdrživa.

 - U ovom proračunu zbog izdvajanja HZZO-a imamo još manji stupanj komparabilnosti. Proračunski prihodi i rashodi su smanjeni, ali između se krije rupa od 3 milijardi, kazao je Budimir.

Stojić je istaknuo kako javni dug galopira prema 100 posto BDP-a te se postavlja pitanje njegove održivosti i načina na koji će se on smanjivati.

 - U 2015. najrealnije je očekivati daljnji pad BDP-a. Ne treba očekivati ni značajan doprinos osobne potrošnje, a zbog predizborne neizvjesnosti ne vidimo ni neke velike investicije, kazao je Stojić.

>> Prognoze HUB-a: U 2015. čeka nas pad BDP-a i rast nezposlenosti

Komentara 10

BL
Blizard
08:12 20.11.2014.

Odrediti dan sat i minutu ,Markov trg nas čeka ,druge nema a samo jedno ima Vlada na celu s Premijerom ,ostavka!!!

BL
Blizard
08:14 20.11.2014.

Ova je fotka prežalosna da bismo sebi dozvolili i min neodlučnosti ,Markov trg!!

DU
Deleted user
08:55 20.11.2014.

Svake godine nam se umanjuje broj stanovnika,dakle manje usta za hraniti.Kada vlada ne može uspješno voditi jednu takvu državu,treba ju smjeniti.Novca u opticaju ima dovoljno samo što je nepravedno raspoređen. Vladajuće garniture percipiraju državu kao osobni bankomat.Da barem hrvatski lopovivi investiraju u nekakvu djelatnost umjesto što gomilaju nekretnine i umjetnine, odnosno mrtvi kapital.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije