Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJANJE U SPLITU

Ovo su uvjeti koje Most traži za postizbornu suradnju s HDZ-om ili SDP-om

petrov, most
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/7
03.09.2016.
u 12:08

Most traži i smanjeno i transparentno financiranje stranaka kroz izmjene zakona.

Božo Petrov, čelnik Mosta u subotu u Splitu naveo je koja će jamstva tražiti od HDZ-a i SDP-a nakon izbora, temeljem kojih će odlučiti s kim će osnovati Vladu. Iznio je popis od sedam mjera, za koje tvrdi da su ih usuglasili s obje strane nakon prošlih izbora, ali je njihova prevodba poslije blokirana.

Nakon izbora, razgovarat će s obje strane, a oni koji iskažu spremnost izglasati njihove uvjete i raditi na gospodarskim smjernicama, dobit će šansu.

- Nakon što se odabere strana koja će prva dobiti priliku, imat će 30 dana tijekom kojih će u Saboru moći izglasati nekoliko zakona i time pokazati da su spremni za promjene. Ovo su male mjere odnosu na potrebe, a riječ je o jednoj dvadesetini onoga što oni, i jedni i drugi obećavaju – rekao je Petrov koji kaže da se ne radi o ucijeni, već o tome da im više ne vjeruju na riječ, već traže dijela.

- Volio bih samo da nas ne prave budalama! Ne želimo gubiti vrijeme, želimo mijenjati Hrvatsku s onom strankom koja želi prijeći s riječi na djela. Mi od njih tražimo mrvu onoga što sami obećavaju – rekao je Petrov i dodao kako ih mogu nazvati ucjenjivačima, ali ovo je jedina garancija malim ljudima da će se nešto dogoditi u Hrvatskoj i nabrojao što će tražiti.

Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava uvodi mogućnost da se tri kandidata s izborne lsite izaberu preferencijalnim glasovima, a ne samo jedan. Osobe koje su počinila teška kaznena djela i djela zlouporabe položaja i ovlasti neće se moći kandidirati.

Ujedno, traže i izmjene financiranja političkog sustava, odnosno smanjeno i transparentno financiranje stranaka. Traže i proglašenje isključivog gopsodarskog pojasa te izmjenu ovršnog zakona, kako bi se ovršenici zaštitili da ne završe na ulici.

Izmjenom zakona o HRT-u pristojba bi se smanjila na 65 kuna, a ovrhe bi mogao provoditri samo HRT, a ne odvjetnička društva koja uzimaju milijune. Izmjenom zakona o HNB- omogučio bi se nadzor državne revizije nad njezinim poslovanjem.

Zakonom o plaćama o lokalnoj samopravi ogranićio bi im se iznos za plaće na 15 posto proračuna čime bi se, kaže Petrov, riješili uhljeba. Naglasio je da gradovi i općine u kojima je Most na vlasti za plaće troše oko 10 posto proračuna.

Most traži i ukidanje poreza na tvrtku za mala i srednja poduzeća. kako bi izašli na susret poduzenicima, mala mjera u odnosu na potrebe.

- Sve smo procedure provjerili, ovo se može napraviti u roku 30 dana. Ovaj put će političari moći raditi, a ne pričati – nagalsio je Petrov i ponovio kako oni ne ucjenjuju ali ovo je jedini način da se osiguraju.

>> 'Most će biti u Vladi, no prekrše li se obećanja, opet ćemo na izbore'

Komentara 55

TB
taras.buljba
14:24 03.09.2016.

Da nije bilo MOSTA g Karamarko bi jos dobijala hapanazu od Mola.Bravo MOST imate moj glas sa postovannem.

AN
Anasta
15:59 03.09.2016.

Samo naprijed Bozo! Imas nase glasove!

KD
kdem75
14:40 03.09.2016.

Samo naprijed Božo! Ankete sa 1000 poziva penzicima i uhljebima na bolovanjima koji sjede doma preko tjedna ne znace nista. Imas ti i vecu potporu nego zadnji puta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije