Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na preferencijalne glasove

Šuker na Barišića, a Brkić na popularnog Hasanbegovića

hdz
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
18.08.2016.
u 15:30

Kampanja HDZ-a visoko je personalizirana u liku Andreja Plenkovića, a kandidate se potiče da love preferencijalne glasove

Bez pompe, euforije, zastavica, domoljubnih pjesama, skandiranja i bez grandioznog skupa HDZ je jučer u Muzeju Mimari predstavio svoj izborni program. Dosad su HDZ-ovi skupovi bili nabijeni nacionalnim zanosom, bile su neizbježne hrvatske zastave, a skupovi su bili ogromni kako bi se demonstrirala snaga HDZ-a.

Danas obećaju, sutra ispune

Dolaskom Andreja Plenkovića za šefa stranke HDZ-ova “ikonografija i scenografija” znatno su pojednostavnjene i smirene, a spektakl je reduciran. Plenković nije sam predstavio program, nego su dijelove programa iznijeli i Ivana Maletić, voditeljica tima koji je izradio izborni program, Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski stručnjak, te Zdravko Marić, HDZ-ov ministar financija. Plenković je poručio da ono što HDZ obećava danas – ispunit će sutra. Kao predsjednik HDZ-a, rekao je, jamči da će program “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost” biti vjerodostojan. U prezentaciji programa istaknula se Ivana Maletić koja je, osim što suvereno barata činjenicama, pokazala talent za javni nastup, ali i poslala jasne poruke. Prvo, rekla je da HDZ-ova Vlada neće biti Vlada koja će odluke donositi u tajnosti, što je, dodala je, bio slučaj od 2012. do 2015. godine. Drugo, HDZ-ova Vlada, poručila je, neće kružiti po svijetu u potrazi za bogatim šeicima. Izborni program okosnica je HDZ-ove kampanje koja će na nacionalnoj razini biti visoko personalizirana u liku Andreja Plenkovića.

No, za razliku od lani kada je HDZ zabranio preferencijalnu kampanju, novi šef HDZ-a tu je zabranu ukinuo i potiče sve kandidate da lovom na preferencijalne glasove pridonesu glasovima HDZ-ovih lista. Budući da su na listama HDZ-a na 14. mjesto pozicionirani jaki ili prepoznatljivi igrači – Milijan Brkić u drugoj izbornoj, Anton Kliman u osmoj, Ivan Šuker u šestoj, Milan Kujundžić u desetoj – borba za glasove bit će i borba za pozicioniranje u HDZ-u.

Prvi na listi – čuvari

Brkić će u drugoj tako odmjeriti snagu s popularnim Zlatkom Hasanbegovićem, ali i brojem glasova učvrstiti ili pak oslabiti poziciju u konstelaciji novih snaga u HDZ-u. Ivan Šuker u šestoj izbornoj odmjerit će snage s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem, a njih su dvojica već godinama zakleti neprijatelji iako je sve bilo krenulo iz političke ljubavi. Anton Kliman u osmoj izbornoj jedinici borit će se za preferencijalni glas iako ga njegov istarski HDZ nije htio na listi. Osvoji li preferencijalne glasove, bit će to packa istarskom HDZ-u ili obrnuto ako ne osvoji... Prvi na listama pazit će da u borbi za glasove ne prevladaju prevelike strasti jer sigurna su mjesta samo prvima na listama...

Komentara 17

MD
mare_dalmacija
15:39 18.08.2016.

Sve je OK no, najvažnije je provesti strogu kontrolu biračkih mjesta, kolanje 'izborne' dokumentacije između biračkih mjesta, DIP-a i APIS-a! ...

Avatar George Bailey
George Bailey
16:06 18.08.2016.

Podržavam taktiku personalizirsnog preferencijalnog glasovanja, ali zamjeram potpunu anacionalnost u ikonografiji. To nije pametan potez. Nedostaje strasti, naboja, barem malo emocije. I HDZ-u a posebno Plenkoviću.

AN
anticenzura
18:27 18.08.2016.

Pa njega ni ne zanimaju zastave nego Europa kao Federacija i drzava i on to uopce ni ne krije. Ovi fanatici iz EU preziru drzave i naredjuju politikantima da pometu sve drzavno, drzavna poduzeca i radna mjesta u javnome sektoru. Oni prave feudalna drustva, koncentriraju bofatstvo u sacicu korpracija i bankstera, a svi ostali da kmetuju za njih. Plenkovic je odusevljen takvom idejom. I svi kradezevci rade na tome i SDP-evci isto, svi oni rade za banke i korporacije, a protiv vlastitoga naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije