Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković u Mostaru

BiH treba nadogradnju Daytona i federaliziranje

Andrej Plenković
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
27.08.2016.
u 22:00

BiH je, uz političku stabilnost i smirivanje tenzija, nužan nastavak rada na provedbi Reformske agende, poručio je Plenković

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je jučer u Mostaru da će Vlada kojoj će biti na čelu nastaviti podupirati BiH prema članstvu u EU te popravljanju položaja Hrvata kroz federaliziranje zemlje u sklopu ustavnih reformi, dok je Srbiju pozvao da stiša napetosti i prestane s progonom branitelja zbog ratnih zbivanja u kojima je ona bila agresor.

Uvertira u odcjepljenje

– Prema BiH postupamo s poštovanjem i dignitetom. Želimo se angažirati maksimalno na ravnopravnosti Hrvata i europskom putu BiH te integritetu i funkcioniranju zemlje – rekao je Plenković novinarima nakon predstavljanja kandidata liste za XI. izbornu jedinicu.

Europska Bosna i Hercegovina strateško je pitanje za Hrvatsku

Upitan o zaoštravanju odnosa sa Srbijom, šef HDZ-a je rekao da to ne dolazi iz redova njegove stranke, dodajući da sa Srbijom postoji niz ‘otvorenih pitanja još od velikosrpske Miloševićeve agresije na RH’. Ocijenio je neprihvatljivim da srbijanske vlasti progone branitelje i hrvatske državljane.

– Ne može država (Srbija) koja je bila agresor u vrijeme Miloševića državi članici EU i NATO-a, a to je Hrvatska, stvarati pravnu nesigurnost za njihove državljane, a osobito za hrvatske branitelje. Mi ćemo koristiti sve mehanizme da do toga ne dolazi – rekao je i pozvao: – Moja jasna poruka Srbiji je smiriti napetosti, riješiti problem i prestati ugrožavati sigurnost kretanja naših branitelja i državljana. Međunarodni položaj Hrvatske bitno je snažniji nego što je međunarodni položaj Srbije i hio bih da se o tome vodi računa.

Dan ranije u razgovoru za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista Plenković je izjavio da je referendum u Republici Srpskoj 25. rujna prijetnja suverenosti i cjelovitosti BiH.

– Ona je već dovela do destabilizacije prilika u zemlji, jačanja tenzija i skretanja političke pozornosti s puno važnijih pitanja kao što su političke, gospodarske i socijalne reforme ključne za daljnji napredak BiH na putu europske integracije – ustvrdio je. Odluka o raspisivanju referenduma za njega je jasan pokazatelj da vodstvo RS-a ne poštuje pravosudne institucije BiH, a time ni Daytonski mirovni sporazum.

– Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju RS-a. Ključno je da međunarodna zajednica u BiH na čelu s visokim predstavnikom Inzkom poduzme sve kako bi se spriječila daljnja erozija političkih prilika u BiH – poručio je.

Treba voditi računa da je međunarodni položaj Hrvatske bitno snažniji nego položaj Srbije

Milanovićevu izjavu da je BiH “shit od države” ocijenio je uvredljivom i politički nepismenom.

– Europska BiH je strateško pitanje za Hrvatsku i u odnosima s njom moramo biti afirmativni, a ne destruktivni. Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, kontinuirano podržavam napore za europskim integracijama BiH i apeliram na sve kolege kako bi BiH ostala visoko na listi prioriteta EU.

Povjerenje vlastima BiH
Za BiH je, uz političku stabilnost i smirivanje tenzija, nužan nastavak rada na provedbi Reformske agende koja predviđa opsežnu listu promjena u ekonomskom, poreznom i administrativnom sustavu te jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije. Partneri iz EU nakon silnog lobiranja nas hrvatskih zastupnika ukazali su povjerenje vlastima u BiH i sada traže odgovorno ispunjenje obećanih reformi, kaže Plenković. 

>> Tolušić: HDZ u programu za Slavoniju osigurao 2,5 milijarde eura

Komentara 5

PE
peroilak62
06:30 28.08.2016.

Ne moze se rjesenje traziti u federalizaciji BiH na osnovu ratnih osvajanja ili bolje receno otimanja teritorija i progona gradjana.Kantonizacija citave BiH na osnovu Wens-Owenovovog plana bi bila naj postenije rjesenje za citavu BiH zeli li se postici trajan mir u protivnom BiH ce ostati bure baruta.

JE
jellyfish
22:21 27.08.2016.

S HDZom uvijek ista prica pred izbore. Na svakim izborima dosad Hercegovci su vjerovali HDZu i glasali za njih. Mozda je vrijeme da razmisle malo bolje za koga ce glasat na nadolazecim. U svakom slucaju, ako ih HDZ opet prevesla, sami ce bit krivi.

DU
Deleted user
05:51 28.08.2016.

Smuči mi se kad vidim ovaj jad od Plenkovića. Za njega je "međunarodna zajednica" vrhunac pojma u politici.Ne zanimaju Plenkovića hrvatski interesi ni u Hrvatskoj, a još manje u BiH, njega zanima samo njegova karijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije