Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Analizirali smo sve tri ankete televizijskih kuća. Doznajte što sve one pokazuju

milanović i plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
09.09.2016.
u 09:30

Krešimir Macan, PR stručnjak, drži da su veće šanse da mandate osvoji Bandić nego Živi zid jer glasove kupuje gradskim novcem

U završnici izborne kampanje sve tri televizijske kuće objavile su ankete provedene u svim izbornim jedinicama, a najveća su odstupanja u mandatima koje osvajaju koalicije Milana Bandića i Živog zida. RTL-ova anketa i Živom zidu i Bandiću predviđa po tri mandata, ali uz napomenu da Živi zid ima puno dobitnih graničnih mandata.

Most jedina konstanta

Već u tom istraživanju napominje se da bi Živi zid mogao potegnuti još šest mandata, a to će, ako se dogodi, biti na štetu SDP-a.

Terensko istraživanje Nove TV, koje je objavljeno nakon RTL-ova, pokazalo je da Živi zid dobiva osam mandata, od toga su im dva sigurna, čak je osam graničnih, ali šest dobitnih jer su pribrojeni u konačni rezultat. Upravo zbog mandata Živog zida anketa Nove TV predviđa Narodnoj koaliciji manji broj saborskih mjesta pa, umjesto RTL-ova 62, Narodna koalicija prema Novoj TV dobiva 55 mandata.

Nova TV jedan mandat daje i stranci Pametno, dok kod RTL-a ostaju bez mandata, također na štetu SDP-ove koalicije.

I koalicija Milana Bandića narasla je u anketi Nove TV, na čak sedam mandata, dok je u anketi RTL-a dobivala tri zastupnička mjesta, a u HRT-ovoj ni jedno. Rast Bandićeve koalicije umanjio je mandate HDZ-u, koji je po RTL-ovoj anketi na 55 mandata, a po anketi Nove TV na 53. HRT je HDZ-u predvidio 56 mjesta u Saboru.

U sve tri ankete jedina je konstanta Most, koji osvaja 12 mandata (RTL i Nova TV), odnosno 13 (HRT). Vrlo je izgledno da Most može računati na tih 12 ili 11 mandata jer po anketi Nove TV mostovci imaju 11 sigurnih mandata, a četiri su im granična. Iako je Most na prošlim izborima osvojio 19 mandata, brzo je uslijedio djelomični raspad prošlogodišnje zvijezde izbora pa je stranka rušenje Vlade HDZ-a i Mosta dočekala s 12 mandata.

Dakle, niti gube niti dobivaju u odnosu na taj rejting. Slavonska regionalna stranka HDSSB najbolje prolazi u RTL-ovoj anketi, gdje dobiva dva mandata, a u zadnje dvije ankete (Nove i HRT-a) pada na jedan mandat. Izgleda da koalicija s pravašicom Ružom Tomašić HDSSB-u nije pomogla da se odmakne od dva mandata koja je osvojio na izborima prošle godine. IDS bez ikakvih odstupanja u sve tri ankete, posve očekivano i tradicionalno, ostaje na tri mandata.

Na more ili na izbore

– Ne mogu se oteti dojmu da velike stranke padaju ili stagniraju, a da njihove mandate dobivaju manje stranke. Ovdje se radi o igri graničnih mandata, tek na dan izbora znat ćemo kome su pripali ti glasovi. Moja je procjena da vjerojatno Bandić raste prema većem broju mandata jer bi se to moglo temeljiti na njegovim populističkim, ali konkretnim obećanjima o besplatnim udžbenicima, majkama odgojiteljicama...

On gradskim novcem vodi kampanju za parlamentarne izbore. Tako je i gradskim novcem usred kampanje otvorio fontane – komentirao je PR stručnjak Krešimir Macan. Smatra da nema nekog uporišta za osam mandata Živom zidu jer ljudi nisu “nabrijani” na kampanju.

Štoviše, mišljenja je da će se, bude li lijepo vrijeme, birači prije odlučiti za vikend na moru nego za glasanje na izborima.

Ključne riječi

Komentara 67

BU
Bulaba
07:40 09.09.2016.

Krešimir Macan, nije li to onaj lik koji je javnim novcem u Istri bio plaćen raditi IDS-ovu kampanju protiv tadašnjih udruga u savezu Ladonja? Lik je bio plaćen putem lažnih faktura od strane javnih poduzeća u Istri za posao koji je odradio u kampanji IDS-a. Čak je bio i javno objavljen dokument o načinu na koji će biti plaćen. Fascinantno je da je lik još uvijek na slobodi. Toliko o DORH-u, policiji i pravosuđu.

Avatar johny21
johny21
09:56 09.09.2016.

HDZ ce pobijediti na izborima! priznali vi ili ne!

AN
anticenzura
09:50 09.09.2016.

Namjestaljka. Nigdje na webu ne mozes procitati ni jedan pozitivan komentar u vezi Mosta, sve drvlje i kamenje, a oni kofol osvajaju 12 mandata. Ma gdje to, tko ce glasati za njih nakon prevare biraca i svega sto su priredili naciji s ucjenama, divljastvinom i politickim amaterizmom u svim sektorima i na svim frontovima? Ovi se guraju iza kulisa i podmecu naciji, njih nitko ziv na oci ne moze gledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije